Goran lideri Süleymaniye'ye döndü

Goran Hareketi'nin lideri Newşirwan Mustafa'nın Süleymaniye'ye döndüğü öğrenildi.

Goran lideri Süleymaniye'ye döndü

Irak’ta Kürt bölgesinde faaliyet yürüten siyasi partilerden biri olan Değişim Hareketi (Goran) lideri Newşirwan Mustafa’nın, İngiltere’nin başkenti Londra’dan Süleymaniye’ye döndüğü öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Goran Sözcüsü Şorış Haci, “Newşirwan Mustafa kendisi, sessizce dönmek istedi. Benim bile dönüşünden haberim yoktu. Dolayısıyla ayrıntılar hakkında bilgim yok” dedi.

Newşirwan Mustafa, 3 Eylül 2016’da Londra’ya gitmişti. Goran yetkilileri, Newşirwan Mustafa’nın tedavi için bu ülkeye gittiğini açıklamıştı.

2016 yılı Mayıs ayında Goran Hareketi ile Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki yakınlaşma ve yapılan bazı anlaşmalar sonrasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) denetimindeki Erbil Mahkemesi, Newşirwan Mustafa hakkında soruşturma açmıştı.

Kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtları üzerinden açılan soruşturmaya ifade vermeyen Mustafa hakkında tutuklama kararı verilmişti. Newşirwan Mustafa’nın Irak’ı terk etmesinde bu tutuklama kararı olduğu biliniyor. O dönem verilen bu kararın siyasi bir karar olduğu Goran Hareketi temsilcileri tarafından ifade edilmişti.

Mustafa’nın bugün Süleymaniye’ye sessiz sedası dönüşünün arkasında ise Kerkük ve Kürdistan’ın geleceği ile ilgili KDP, KYB ve Goran arasında yapılan anlaşmalar olduğu iddia ediliyor.