Gökyüzü tutkunlarına şölen var: Perseid yağmuru geliyor

Göklerde meydana gelen olaylara ilgi duyanlar için bu yıl Ağustos ayı bir hayli hareketli geçecek.

Gökyüzü tutkunlarına şölen var: Perseid yağmuru geliyor

Göklerde meydana gelen olaylara ilgi duyanlar için bu yıl Ağustos ayı bir hayli hareketli geçecek. Ağustos ayı içinde Ay tutulması, meteor yağmuru ve Güneş tutulması yaşanacak.

7 Ağustos tarihinde Ay, Dünya’nın yarı gölgesinin içinden, Ay’ın bir kısmı ise Dünya’nın tam gölgesinden geçecek. Yarı Ay tutulması denilen bu olay Afrika, Orta Asya ve Avustralya’dan görülebilecek.

Perseid yağmurunu kaçırmayın

Ay tutulmasının ardından Perseids meteor yağmuru geliyor. 12 – 13 Ağustos tarihlerinde olması beklenen Perseids meteor yağmuru en parlak meteor yağmurlarından biri olarak biliniyor. Bu tarihlerde Swift-Tuttle adlı kuyruklu yıldızının neden olduğu meteor yağmuru ile saatte 60 civarında meteor yağacak.

Türkiye saati ile 12 Ağustos’ta 20.00’da görülmeye başlanması beklenen meteor yağmuru hemen hemen dolunay dönemine geldiği için, gözlemlemesi ay ışığı altında zorlaşacak. Bu durumda gözlem için şafak öncesi saatler öneriliyor.

Seyir için elbette şehrin ışıklarından uzakta noktaları seçmek de dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar arasında yer alıyor.

Tarihin en büyük güneş tutulması da bu ay

Ağustos ayında aynı zamanda Güneş tutulması da yaşanacak. 21 Ağustos’ta görülmesi beklenen tutulma ile Ay, Güneş‘i tamamen kapatarak, Güneş‘in dış atmosferini belirgin hale getirecek.

Bilim insanları sözkonusu tutulmasının tarihin en büyük güneş tutulması olacağını açıklamıştı.