Gökçek'ten Cumhuriyet mirasının molozları üzerinde 'zafer' pozu

Ankara'da Cumhuriyet'in kuruluş döneminde inşa edilen İller Bankası binası yıkıldı.

Gökçek'ten Cumhuriyet mirasının molozları üzerinde 'zafer' pozu

Ankara’da modern mimarlık örneği bir bina daha AKP’nin rant hırsı ve Cumhuriyet’le tarihsel düşmanlığının kurbanı olarak tarihe karıştı.

1937 yılında, İller Bankası (Belediyeler) Mimari Proje Yarışması’nda birinci ödülü kazanan Seyfi Arkan tarafından tasarlanan bina yıkıldı. Birinci derece tescilli kültür varlığı olan İller Bankası binası, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında boşaltılmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise binanın yıkım anında hazır bulundu. ‘Tarihsel anlar’ı kaçırmayan Gökçek, molozların arasında bir de ‘zafer’ pozu vermekten geri durmadı.

iller bankası ankara ile ilgili görsel sonucu

Binanın yıkımını protesto eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927 ve akademisyenler adına yapılan açıklamada ise, binanın tescilinin kaldırılmadan, yasalara aykırı şekilde yıkıldığına dikkat çekildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu yıkıma ilişkin ortak açıklamada özetle şunları kaydetti:

“İller Bankası 1934 yılında bir yarışma sonucu elde edilmiştir. Mimar Seyfi Arıkan’ın çok değerli bir eseridir. Kendisi Cumhuriyet’in mimarıdır. Modern ve çağdaş mimarlığın ilk yerli mimarlarındandır. Çağdaş ve modern mimarlık, mimarlık öğrencilerine bu yapı üzerinden anlatılmıştır. Cumhuriyet değerlerine yönelik bu saldırıyı ve tescilli bir yapının, tescili kaldırılmadan yasalara aykırı bir şekilde yıkılmasını kabul etmiyoruz. Yasal süreçleri işleterek ve bugüne kadarki kazanımlarımızla birlikte bu müdahaleyi reddediyoruz. Biz meşru olanı savunmaya devam edeceğiz. Bu binanın yıkımında kimlerin sorumluluğu var ise her kişi ve her kurum hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

“Anlattığım binalar arka arkaya eksiliyor”

ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aydan Balamir de, “İller Bankası çok nitelikli bir yapı olduğu için tescillenmişti. Tescilli bir yapının yıkılmasıyla hem hukuksuzluğun, nitelikten anlamazlığın ve kadir bilmezliğin bir örneğini daha gördük. Hukuk ve niteliği tanımayan toplumların yaşaması pek mümkün değil. Tarih bize bunu gösteriyor” sözleriyle yıkıma tepki gösterdi. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Serpil Özaloğlu ise ‘Mimarlık tarihini anlattığım binalar arka arkaya yıkılıyor ve eksiliyor. Anlattığım derslerin, yaptığımız gezilerin hiçbir amacı kalmayacak çünkü yok oluyorlar. Çevrenin böyle bilinçli bir şekilde sürekli yok edilmesi çok üzücü’ dedi.