Gemlik ilçesi KHK ile taşınıyor!

Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameden (KHK) Bursa'nın Gemlik ilçesinin taşınması kararı da çıktı.

Gemlik ilçesi KHK ile taşınıyor!

Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameden (KHK) Bursa’nın Gemlik ilçesinin taşınması kararı da çıktı.

Bursa’nın Gemlik ilçesinin taşınmasını sağlayacak düzenleme, yayımlanan 696 sayılı KHK’ya girdi.

“İlçe balçık zemine sahip”

bursadabugün‘ün haberine göre, geçici maddenin eklenmesini değerlendiren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Gemlik için tarihi bir karar. 1999 depreminin merkezi burası olmamasına rağmen, depremi çok şiddetli bir şekilde yaşamıştık. Gemlik ilçesinin kurulduğu yer bilimsel olarak tamamen balçık zemine sahiptir. Yapılar deniz kumu ile yapıldığı için binaların taşıma gücü zayıflamıştır. 4 mahallemizdeki yaklaşık 50 bine yakın vatandaşımız büyük bir risk altındadır. Allah korusun 6 şiddetinde bir deprem olacak olsa, binlerce vatandaşımızı kaybetme riski ile karşı karşıyayız” dedi.

HAZİNE İLE ORMAN TAKASI

AKP olarak “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı ile hareket ettiklerini iddia eden Yılmaz, “Biz projelerimizi hazırladık. Varlık içerisinde yokluk çekmeyelim. Sağlam zeminli bölgelerimize binaları yapalım diye düşündük. Ancak Gemlik denince akla zeytin de geliyor. Bizim ilçemizin her tarafı zeytin. Zeytini de korumamız gerekiyor. O açıdan projelerimizi öncelikle Orman Bakanlığı’na sunduk. Yapılan incelemelerde uygun bulundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız da onayladı. Gemlik’i yamaçlarındaki makilik alanlara bilimsel olarak orman olarak muhafazasından fayda görülmeyen altı kayalık olan bölgelere taşıyacağız. Yaklaşık 300 hektarlık bir alan inşallah Orman Bakanlığı’ndan Hazine’ye geçecek. Buna karşılık Hazine orman tesis etmek üzere takasta bulunacak. Yasa gereği ormanlık alanlar daraltılamıyor. Her ne kadar taşlık, kayalık da olsa orman olarak tescillenmiştir” diye konuştu.