Ortadoğu'yu anlama kılavuzu

Geçtiğimiz hafta Pusula bölümümüzde yayınlanan ve çokça okunan Ortadoğu’yu Anlama Kılavuzu’nu, Bayram Tatili sebebiyle, okuyucularımızın daha rahat bir zaman diliminde okuyabilmesi ve ülkemizde süregiden tartışmalara katılabilmesi amacıyla bir kez daha paylaşıyoruz. Hazırladığımız Kılavuzumuz, ele aldığımız konuya daha sağlıklı ve bütünlüklü bakabilmek adına, birbiriyle ilişkili 4 ayrı yazıdan oluşuyor. Şimdiden keyifli okumalar ve bol tartışmalar diliyoruz…... View Article

Ortadoğu'yu anlama kılavuzu

Geçtiğimiz hafta Pusula bölümümüzde yayınlanan ve çokça okunan Ortadoğu’yu Anlama Kılavuzu’nu, Bayram Tatili sebebiyle, okuyucularımızın daha rahat bir zaman diliminde okuyabilmesi ve ülkemizde süregiden tartışmalara katılabilmesi amacıyla bir kez daha paylaşıyoruz. Hazırladığımız Kılavuzumuz, ele aldığımız konuya daha sağlıklı ve bütünlüklü bakabilmek adına, birbiriyle ilişkili 4 ayrı yazıdan oluşuyor. Şimdiden keyifli okumalar ve bol tartışmalar diliyoruz…

“Dünyanın en önemli enerji kaynaklarının bulunduğu ve bu nedenle emperyalizmin doğrudan veya dolaylı müdahalelerinin eksik olmadığı Ortadoğu’da dostluklar, ittifaklar, düşmanlıklar her an değişebiliyor. Türkiye’de 1923 Cumhuriyeti’nin mesafeli olduğu Ortadoğu’ya balıklama dalan İkinci Cumhuriyet rejimini anlamak için Ortadoğu’yu anlamak da önemli.”

Müslümanlar arasında eksik olmayan çatışmaların ve kavgaların ne olduğunun pek bilinmemesi, tarafların anlaşılamaması aynı zamanda sağlıklı tepkileri de engelliyor. Emperyalizmin oyun alanı Ortadoğu’da Sünniler ve Şiileri, İsrail’i, şeyhlikleri, Müslüman Kardeşleri anlamadan Türkiye’nin geleceğinin de görülmesi mümkün değil.”

1. Ortadoğu’da Sorun Ne?

“2011 yılında Tunus’tan başlayıp tüm Arap ülkelerine yayılan “Arap Baharı” günlerinin kötü birer anıya dönüştüğü ve elde cihatçı terör örgütlerine karşı samimiyetsiz bir savaşın sürdürülme zorunluluğu ve artık kendi hamilerine de sık sık yönelen vahşeti kalmıştı durumda.”

http://gazetemanifesto.com/2017/06/18/pusula-ortadoguyu-anlama-kilavuzu-ortadoguda-sorun-ne/

 

2. Şii Kuşak Mı Yaratılmak İsteniyor?

“Katar söz konusu olunca İslamcı yazarlarımız, nasırlarına basılmışçasına bağırıyorlar. ABD yeni oyun tezgahlıyor, sıra Türkiye’de, Katar’a yapılan muamele kabul edilemez diyorlar. Katar’ın İhvan, Hamas, El-Nusra, El-Kaide gibi terör örgütlerine verdiği desteğin açığa çıkması ile birlikte AKP cenahında yaygara kopuyor. Erdoğan, Katar’a destek olacağız açıklaması yaparken, Katar ile aynı dış politikanın sahibi olduğunu söylüyor.”

http://gazetemanifesto.com/2017/06/18/pusula-ortadoguyu-anlama-kilavuzu-sii-kusak-mi-yaratilmak-isteniyor/

 

3. Emperyalizmin Kuklası Sünnilik

“Sünni dünyası İslam’ın çok büyük bir toplamını oluşturuyor. Bu durum, nüfusun yanı sıra, ülkelerin sayısı, coğrafi konumları ve dağılımı, ekonomik büyüklükleri ve stratejik ilişkileri gibi pek çok parametre açısından böyle. Afrika, Avrupa ve Asya’ya yayılan Eski Dünya’nın ortasındaki bir kuşak neredeyse bütünüyle Sünni Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu ülkelerden oluşuyor.”

http://gazetemanifesto.com/2017/06/18/pusula-ortadoguyu-anlama-kilavuzu-emperyalizmin-kuklasi-sunnilik/

 

4. AKP’nin Seraba Dönen Hülyaları

“AKP’nin temel karakteri olan İslâmcılığa, Türkiye’de bu ideoloji ve siyasetin en yakın kardeşi olan milliyetçiliğin eklendiğini ve Türk-İslâm sentezinin yeniden üretildiğini not etmek gerekiyor. Bunun temel belirteci ise, bugün AKP Tüzüğü’ne Rabia işareti ile birlikte anılan “Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet” vurgusunun içerilmesi olarak karşımıza çıkıyor.”

http://gazetemanifesto.com/2017/06/18/pusula-ortadoguyu-anlama-kilavuzu-akpnin-seraba-donen-hulyalari/