Gambiya'nın yeni devlet başkanı Barrow: Geçmişte yargılanmadan tutuklanan herkes serbest bırakılacak

Gambiya'nın yeni devlet başkanı Adama Barrow, Yahya Jammeh dönemindeki tüm hukuksuzlukların ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Gambiya'nın yeni devlet başkanı Barrow: Geçmişte yargılanmadan tutuklanan herkes serbest bırakılacak

Gambiya’nın yeni devlet başkanı Adama Barrow, bugün Gambiya’nın bağımsızlık günü vesilesiyle yapılan kutlamalarda yaptığı konuşmada, ülkesinde bugüne kadar yargılama yapılmadan tutuklanan kim varsa serbest bırakılacağını açıkladı. Barrow bununla birlikte, önceki devlet başkanı Yahya Jammeh döneminde gözaltında kaybolan kişiler ile ilgili “Kayıpları Araştırma Komisyonu” kurulacağını da duyurdu.

Gambiya’nın 51 yaşındaki yeni devlet başkanı Bakau’da bir stadyumda yapılan kutlamalarda, “Herhangi bir yargılama yapılmadan tutuklanan herkesin özgür kalması için talimat verildi” dedi.

Barrow aynı zamanda, Jammeh’in 22 yıllık yönetimi boyunca insan haklarını ihlal ettiğini ve bu rejim altında kaybolan kişiler ile ilgili “Kayıpları Araştırma Komisyonu” kurulduğunu da ifade etti. Gambiya’nın yeni devlet başkanı “Adalet Bakanı hiçbir iz kalmadan kaybolanlar için bilgi toplayacak, insan haklarından sorumlu komisyon Adalet Bakanı’nın başlattığı çalışmaları tamamlayacak” dedi.

Ne olmuştu?

22 yıl boyunca Gambiya’yı baskı altında yöneten ve binlerce insanın haksız yere tutuklanmasından ve kaybolmasından sorumlu olduğu bilinen bir önceki devlet başkanı Yahya Jammeh Aralık ayında yapılan seçimleri kaybetmesine rağmen seçim sonuçlarını tanımadığını açıklamış ve ülkede sıkıyönetim ilan etmişti.

Sürecin devamında Jammeh’in Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Gambiya’ya askeri müdahale kararı almış, karar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi tarafından da oybirliğiyle onaylanmıştı. Bunun üzerine Batı Afrika ülkelerinin oluşturduğu askeri birlikler iktidar değişikliğini sağlamak üzere Gambiya sınırında konuşlandırılmıştı.

Bunun üzerine Gambiya’da yapılan devlet başkanlığı seçimini kaybeden ancak uzun süre başkanlığı devretmeyi reddeden Yahya Jammeh, yenilgiyi kabul ettiğini bildiren televizyon konuşmasından sonra ülkeyi terk ederek Gine’ye iltica etmişti.

18 Şubat 1965 yılına kadar İngiliz sömürgesi olan Gambiya’nın son 22 yılında iktidarı elinde tutan Yahya Jammeh 1994 yılında darbe yaparak iktidara gelmişti.

(Fotoğraf: AFP)