Facebook'un kurucusundan sosyal medya kullanımına ilişkin önemli uyarılar

Facebook eski Başkanı Sean Parker, sosyal medyanın bireylerin davranış biçimlerinde önemli değişikliklere sebep olduğunu belirtti.

Facebook'un kurucusundan sosyal medya kullanımına ilişkin önemli uyarılar

Müzik paylaşımını olanaklı kılan ilk programlardan biri olan Napster’in kurucusu ve Facebook eski Başkanı Sean Parker, Facebook ve sosyal medya kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

ABD merkezli Axios haber sitesine konuşan Sean Parker, sosyal medyanın bireylerin davranış biçimlerinde önemli değişikliklere sebep olduğunu belirtti.

Facebook gibi sosyal medya sitelerinin insanların davranışlarında değişikliğe sebep olduğunu belirten Sean Parker, “Bu durum büyük ihtimalle komik bir biçimde verimliliğimizi bozuyor. Çocuklarımızın beynine neler olduğunu ise sadece Tanır biliyor” diye konuştu.

Sosyal medyanın ilk ortaya çıktığı dönemde esas amacının, kullanıcıların dikkatini olabildiğince fazla çekerek sosyal medyada mümkün olduğunca uzun süre geçirmelerini sağlamak olduğunu belirten Parker, bu hedefi başarabilmek için “beğen” gibi tepkiler sayesinde Facebook’un kullanıcıların dikkatini ayakta tutmaya çalıştığını ifade etti. Bir kullanıcın diğer kullanıcıya verdiği tepkilerin kişilerde dopamin etkisi yarattığını ve böylelikle kullanıcıların kendisini daha fazla içerik ve tepki üretmeye teşvik ettiğini belirtti. Sosyal medyanın insanların psikolojisinin zayıf noktalarından yararlandığını ifade eden Parker, Facebook kullanımını, sosyal olarak toplumda kabul görmek isteyen bireylerin içine girdiği devridaime benzetti.

Sosyal medyanın önemli bir bölümünü oluşturan Facebook’un kurucusu Mike Zuckenberg’in, Instagram’dan Kevin Systrom’un ve kendisinin bütün bunların en başından beri bilincinde olduğunu kaydeden Parker, yaptıklarını buna rağmen yaptıklarını itiraf etti.

Facebook’taki hissesi sayesinde milyarder olan Sean Parker, sosyal ağlara karşı olduğunu ifade ediyor.