Eski NATO komutanı: Türkiye gözlerimiz önünde Rusya ve İran'la yakınlaşıyor

Eski NATO komutanı James Stravidis, Bloomberg’e yazdığı makalede, Erdoğan ve NATO ilişkileri üzerine görüşlerini kaleme aldı.

Eski NATO komutanı: Türkiye gözlerimiz önünde Rusya ve İran'la yakınlaşıyor

Eski NATO komutanı James Stravidis, Bloomberg’e yazdığı makalede, Erdoğan ve NATO ilişkileri üzerine görüşlerini kaleme aldı.

Geçmiş dönemlerde NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı görevinde olan James Stravidis, yazdığı makalede, Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini ele alarak Rusya ve İran ile olan yakınlaşmasını yazdı.

Stravidis, Erdoğan’ın her geçen gün daha da otoriterleştiğini ve Rusya ve İran’la daha da yakınlaştığını belirtirken, Türkiye’nin NATO’dan atılmasını “işleri daha da kötüleştireceğini” savundu.

Türkiye’nin Rusya ile olan yakınlaşmasından endişe duyduğunu ifade eden Stravidis, Türkiye’nin Rusya ile Ortadoğu’da koordineli bir şekilde askeri operasyonlar yürüttüklerini ve ABD’nin ve diğer NATO ülkelerinin tüm protestolarına rağmen Rusya’nın Türkiye’ye S-400 füzelerini satmayı kabul ettiğini ifade etti.

Makalede Erdoğan için, “oldukça kutuplaştırıcı bir figür” olarak ifadeleri kullanılırken, 15 Temmuz sonrasında işten çıkarma ve tutuklama dalgalarına da değinildi. 50,000 kişinin tutuklandığı ve 150,000 kişinin işlerini kaybettiği belirtilirken, bu ay içinde “FETÖ’yle mücadele” kapsamında tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’a da değinildi.

Türkiye’nin Suriye’deki hareketlerinin, ABD’nin çıkarlarından ziyade Rusya ve İran’ın çıkarlarına daha fazla uygun olduğunu da ifade eden eski NATO komutanı James Stravidis, Türkiye’nin tekrardan NATO ve ABD eksenine “kazanılması” için bazı önerilerdi bulundu.

Yayınlanan makaledeki ilk öneri, Türkiye’nin askeri ve ekonomik stratejik önemine değinilen makalede, Türkiye-NATO ilişkileri değerlendirilirken bu önemin ihmal edilemeyeceği ifade edildi.

AKP ile kurulacak ilişkilerin belirli bir stratejik plan doğrultusunda ele alınması gerektiğini ifade eden Stravidis, Washington’un Ankara’ya daha fazla ziyarette bulunması gerektiğini ve Avrupalıların Türkiye’ye daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Türkiye ve NATO arasında daha fazla askeri anlamda işbirliği içine gidilmesi gerektiğini ifade eden Stravidis, özellikle Suriye konusunda Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Türkiye ile NATO’nun ilişkilerini sürdürmesinin “maliyetsiz” olmayacağını da ifade eden Stravidis, Türkiye’nin “gözleri önünde” ABD, Avrupa ve NATO’dan uzaklaştığını savunarak, bu durumu engellemek için bir plana ihtiyaçları olduğunu belirtti.