Eski başdanışmanı konuştu: İki ciddi ihbarı Hulusi Akar'a bildirdim ama...

221 sanıklı 'Çatı Dava'da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın eski başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan dikkat çeken iddialarda bulundu.

Eski başdanışmanı konuştu: İki ciddi ihbarı Hulusi Akar'a bildirdim ama...

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay karargahında yaşanan eylemlere ilişkin  221 sanıklı ‘Çatı Dava’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın eski başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan savunma yaptı.

Yıkılkan, Kasım 2015 ve Şubat 2016 tarihinde “darbe girişimi olabileceği” konusunda iki ciddi ihbar geldiğini ve bunu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a bildirdiğini söyledi.

“Referansım Hulusi Akar’dı” diyen, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın eski başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, savunmasında şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“Kasım 2015’de bir rapor geldi. O da 15 Temmuz benzeri bir darbe girişiminin olacağı ile ilgili bir rapordu. Yaşar Güler çalışma yaptırdı. Böyle bir ihtimal var mı, yok mu? En sonunda bu çapta böyle bir şey olamaz diye karar verildi. Bir kenara konuldu”

“MİT Davutoğlu’na rapor verdi”

Yıkılkan sözlerine şöyle devam etti:

Şubat 2016’da o zamanlar ciddiye aldığım, ciddi olduğunu düşündüğüm bir konu olduğu için komutana arz ettim. 4 havacı generalle bir karacı generalin darbe hazırlığı içinde olduğu raporu, MİT müsteşarı tarafında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na sunulduğu bilgisi geldi. Özel Kuvvetlerden bir Albayın bilgisi idi. Sonra bunu komutana arz ettik. Ondan sonra benim açımdan ciddi bir konuya dönüştü. Ulusal ve uluslararası basında bununla ilgili çıkan haberleri toparladım. Aralık 2016’dan itibaren darbe hazırlığı içinde olmakla suçlanıyorum ama ben bir yandan da darbe olabilecek ihtimallerini Genelkurmay Başkanına iletiyorum. Bunun bir izahı yok””

“Görev süremi uzatan Hulusi Akar”

Yıkılkan, bugün Türkiye’de ”Ben FETÖ’cü değilim” demenin artık anlamlı olmadığını belirterek, kendisinin ‘FETÖ’cü olmadığını savundu. Kendisinin darbeci de olmadığını öne süren Yıkılkan, “Evet, o ortamda bulundum. Hulusi Akar’ın bulunduğu katta görevli olduğum için orada bulundum. Benim referansım Hulusi Akar’ın kendisi. Beni seçen, ondan sonra görev süremi uzatan odur. Ben ne FETÖ’cüyüm ne de darbeciyim. Her soruyu da cevaplamak için hazırım” şeklinde konuştu.

“Karışık gruplar yaptı”

Mahkeme Başkanı Dik’in “Bu darbe teşebbüsünü sizce kim yaptı?” sorusuna Yıkılkan, “Bu darbe teşebbüsünü bence karışık gruplar yaptı. Bunun içerisinde FETÖ’cüsü de olabilir, başkası da olabilir” diye yanıt verdi.