Esad: Suriye'nin toprak bütünlüğü hiçbir şekilde tartışma konusu olmayacak

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad çeşitli açıklamalarda bulundu.

Esad: Suriye'nin toprak bütünlüğü hiçbir şekilde tartışma konusu olmayacak

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı Konferansı’nın açılışında konuştu ve Suriye’nin tarih boyunca önemli bir hedef olduğunu belirtirken, bu hedefi kontrol edenin de Ortadoğu’da kararları kontrol ettiğini ve böylece dünya genelinde önemli ve etkin bir söz sahibi olduğunun altını çizdi.

Yaptığı konuşmada konferansın özellikle Suriye’de olmak üzere bölge ve tüm dünyadaki hızlı gelişmeler gölgesinde geldiğine dikkat çeken Esad, dolayısıyla fırsatın değerlendirilmesi önemine işaret etti.

Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) tarafından yapılan habere göre Esad’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Batılılar ortak istemiyor”

Esad, batının günümüzde var olma çatışması yaşadığına dikkat çekerken, batılı devletlerin uluslararası kararlarda kendilerine ortak istemediklerini belirtti.

ABD’deki derin rejime işaret eden Esad, bu rejimin idare ve yönetimde başkanı ortak etmeyip sadece belli sınırlar içinde hareket etmesine izin verdiğini ifade etti.

“Henüz zafer yok, çatışma devam ediyor”

Batılı devletlerin Suriye ve halkını hedef alan planlarının çökertildiğinden söz etmenin zafer kazanıldığı anlamına gelmediğine dikkat çeken Esad, zafer belirtileri olmasına rağmen zaferin faklı bir şey olduğunu, çatışmanın da hala devam ettiğini vurguladı.

Tutum ya da yön değiştirmenin politika değiştirme anlamına gelmediğine dikkat çeken Esad, Batılı devletlerin de tıpkı yılan gibi her daim duruma göre derisini değiştirdiğini kaydetti.

Esad, Suriye ve halkının bu savaşta kuşkusuz pahalı bir bedel ödediklerine dikkat çekerken, her şeye rağmen Suriye ve halkına karşı dayatılan bu savaşta mücadele etme ve vatanı savunma bedelinin hiç kuşkusuz teslim olma bedelinden çok daha az olduğunun altını çizdi; Suriye’nin büyük fedakarlıklarla verdiği bu mücadelede, kendisine ve halkına karşı dayatılan savaşta batılıların planlarını çökertmeyi başardığını ifade etti.

“Terörü yok etmeden başarı mümkün değil”

Beşşar Esad, Suriye’nin ilk günden beri teröre karşı mücadele ettiğini ve bu yönde kararlılığını sürdüreceğinin altını çizerken vatan topraklarının istisnasız her karışının terörden kurtarılacağını vurguladı. Terörle mücadelenin herhangi bir adım ya da çalışmanın temel hedefi olduğuna dikkat çeken Esad, terörü yok etmeden başarılı olmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Esad, belli başlı devletler ve taraflarca öne sürülen bir kısım girişim ve önerilerin kötü niyetli olduğunun bilinmesine rağmen Suriye’nin baştan beri krizin çözümü konusunda öne sürülen tüm adım ve girişimlere tam bir esneklik ve olumlulukla yaklaştığını belirtti.

“Erdoğan siyasi dilenci rolünü oynuyor”

Türkiye konusunda ise Esad, Recep Tayip Erdoğan’ın teröre desteğinin deşifre edilmesi ardından siyasi dilenci rolünü oynadığını belirtti. Esad Suriye’nin Türkiye’yi ne çözümde ortak, ne de garantör görmediğini, ona hiçbir şekilde güvenmediğinin altını çizdi.

Teröre karşı savaş devam ettikçe Suriye’nin parçalanması ya da herhangi bir emri vaki durum düşüncesinin kesinlikle ve hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunun altını çizen Esad, Suriye’nin toprak bütünlüğünün hiçbir şekilde tartışma konusu olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Esad, gerilimi azaltma bölgelerinden amacın kanların akıtılmasına son verme, insani yardımların ulaştırılması, silahlıların çıkmalarına ya da teslim olmalarına olanak vermek olduğunu, bölünme ya da benzeri hiçbir amaç taşımadığının altını çizdi.

Ordu birliklerinin muhtelif bölgelerde teröre karşı sağladıkları başarılara işaret eden Esad, cihatçı teröristleri yok edip toprağı ve vatandaşları terörden kurtarmaya başarıyla devam ettiklerine dikkat çekti. Esad Suriye ordusunun dost ve müttefiklerle teröre karşı sağladığı başarıların tüm dünya savaşlarının tarihinde bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

“Müttefiklerle işbirliği devam edecek”

Esad önümüzdeki süreç içinde müttefiklerle işbirliği içinde teröre karşı savaşın azimle devam edeceğini, buna eş zamanlı olarak başarısını kanıtlayan ulusal uzlaşma çabalarının da devam edeceğini belirtti. Esad tüm bunlara eş zamanlı olarak dışarı ile temasların sürdürüleceğini, ekonomi ve ticari fırsatların da pekiştirileceğini ifade etti.

Suriye ekonomisinin iyileşmeye başladığına dikkat çeken Esad, bu süreçteki ilerlemenin yavaş ama sağlam olduğunu kaydetti.

“Terör örgütleri ile ilişki kesilirse büyükelçilikler açılır”

Esad; Suriye’de çözüm için uğraştıklarını iddia eden bir kısım devletlerin terör örgütleri ile tam ve kuşkuya yer bırakmayacak şekilde her türlü ilişkilerini kesmeleri öncesinde Suriye’de büyükelçiliklerini yeniden açma olanağının mümkün olmayacağını vurguladı. Esad söz konusu devletlerle bu koşul haricinde herhangi bir siyasi, askeri, güvenlik ya da hiçbir işbirliğinin de olmayacağının altını çizdi.