Esad: Suriye'nin her karış toprağını geri alacağız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransız medyasına önemli açıklamalarda bulundu.

Esad: Suriye'nin her karış toprağını geri alacağız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rakka’nın kendileri için öncelikli bir hedef olmadığını, öncelikli hedefin Suriye’nin her karış toprağını geri almak olduğunu kaydetti.

Fransız Europe 1 radyosu ve TF1 televizyonuna konuşan Esad, “Rakka bir sembol” derken, Fransa’da düzenlenen cihatçı saldırıların da Rakka’daki IŞİD’liler tarafından planlanmamış olabileceğine dikkat çekti. IŞİD üyelerinin Şam yakınlarında ve her yerde bulunduğunu belirten Esad, “Savaşın gelişimine bağlı olarak her yer öncelikli. Şu anda Palmira’dalar ve Suriye’nin doğu bölgesindeler” diye konuştu.

“Fransa başından beri teröristleri destekledi”

Röportajda Fransız dış politikasını da eleştiren Esad, Fransa’nın ‘ilk günden beri Suriye’deki teröristleri desteklediğini’ kaydetti. Yakın bir zamanda Fransa’da gerçekleşecek olan seçimlerle ilgili yorumlarda bulunan Esad, “Önemli olan diplomatik ilişkilerimiz değil, Fransa’nın siyasi çizgisinin ne olacağıdır. Fransa’nın politikası ilk günden beri Suriye’deki teröristleri desteklemek oldu. Ve bu yüzden ülkemizdeki ölümlerden direkt olarak sorumludur” dedi.

​Bu konudaki suçlamaları kendisinin değil, başta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kendi kendilerine yönelttiğini belirten Esad, şöyle devam etti: “Hollande, 2013’te savaşı başlatmamış olmanın hata olduğunu dahi söyledi. Aslında birer terörist olan ‘ılımlı muhaliflere’ silah gönderdiklerini söyleyen de kendileri.”

“Hollande’nin yüzde 11’lik popularitesini umursamıyorum”

Esad, Hollande hakkında da “Kendisiyle hiç tanışmadım. Doğrusunu söylemek gerekirse kendisini ve yüzde 11’lik popularitesini umursamıyorum” diyen Esad, “Aslında söz konusu bu mesele teröristlerle aramdaki bir mesele değil. Bu, teröristleri destekleyen herkesle aramdaki bir mesele” diye konuştu.

“Niye işkence edelim ki?”

Uluslararası Af Örgütü’nün işkence iddialarına ilişkin soruyu cevaplayan Esad, “Böyle bir şeyi yapmayız, politikamız bu değil. Niçin işkence edelim ki? Sadistlik için mi, bilgi almak için mi? Zaten tüm bilgiler bizde mevcut” diyerek cezaevlerinde işkence yapıldığı iddialarını tekrar yalanladı. Suriye Devlet Başkanı, Af Örgütü’nün Suriye’yi ziyaret etme ihtimalini soran Fransız gazetecilere verdiği cevapta, örgütün Suriye’ye gitmesine hiçbir durumda ve hiçbir sebeple izin vermeyeceklerini belirterek, “Suriye heyeti gelip size Fransa ordusunun önce Sarkozy’nin sonra da Hollande’ın başkanlığında Libya’ya saldırıp onbinlerce ya da yüzbinlerce Libyalıyı öldürmesinin altında yatan sebepleri incelemek istediğini söylese, bunu kabul eder miydiniz?” sorusunu yöneltti.

Esad konuyla ilgili ayrıca, “Böylesi bir vahşeti gerçekleştirirsek, bu teröristlerin işine yarayacak ve onlar kazanacak. Meselemiz Suriye halkının kalbini kazanmaktır. Böylesi vahşetleri uygulamış olsaydık, son 6 yılda halktan bu kadar destek alamazdık” dedi.