Ergenekon dosyası Yüce Divan'da: AKP ne karar verecek?

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da aralarında 19 kişinin sevkedildikleri Yüce Divan'daki yargılanma süreci başlıyor.

Ergenekon dosyası Yüce Divan'da: AKP ne karar verecek?

AKP-Cemaat ortaklığı döneminde başlayan Ergenekon davasında halen yargılanmasına devam edilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler’in de aralarında bulunduğu 19 kişinin sevkedildikleri Yüce Divan’daki yargılanma süreci başlıyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yüce Divan sıfatıyla, İlker Başbuğ ile 19 kişi hakkındaki “Ergenekon” davasıyla ilgili dosyanın ön incelemesini yarın yapacak.

Yüksek Mahkeme heyeti, konuyla ilgili ön incelemeyi, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından sanık Mehmet İlker Başbuğ ve diğer 18 sanığın yargılanmaları” olarak yarınki gündemine aldı.

Yüce Divan, yarın yapacağı ön incelemede, gönderilen evrakta ve iddianamede eksiklik bulunup bulunmadığını ele alacak.

Başbakanın izni istenecek

Bu arada, Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının yargılanmasını Başbakan iznine bağlayan yasal düzenleme gereği, Başbuğ ve diğer asker kişilerin yargılanması için Başbakanın izni gerekiyor. Buna göre mahkeme Başbakan’dan izin gelene kadar dosyayı bekletecek. İzin çıkmaması halinde dosya kapanacak.

Yıldırım ne demişti?

AKP-Cemaat ortaklığı sona erdikten sonra ‘kumpas’ olarak nitelenmeye başlanan Ergenekon operasyonları için Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz’un yıldönümü öncesi Vahdettin Köşkü’nde gazetecilere dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.

Ergenekon ve Balyoz’un yalan olmadığını öne süren Yıldrım, “Ama bunları çok abarttılar, gerçek olanı sanki olmamışa dönüştürdüler. Yani onların bu yaptıkları, sulandırmaları Ergenekon-Balyoz darbe girişimini ortadan kaldırmaz. O da hükümete karşı bir işti, bunu biz net biliyoruz. O bakımdan yani, bunları FETÖ’cüler yaptı, böyle bir şey yok, yalan-dolan diye bugün savunanlar var, görüyorum. Onu kabul etmemiz mümkün değil.” demişti.

Yıldırım’ın Başbuğ ve diğer 18 komutanla ilgili kararında bu düşüncelerinin nasıl etki edeceği merak konusu.