Erdoğan'la Maduro'dan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'la Maduro'dan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak açıklama yaptı.

Bir dizi resmi temaslar için dün akşam Türkiye’ye gelen Bolivarcı Başkan Maduro, Saray’da Erdoğan ile bir araya geldi. İki isim görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, 2 ülke arasında önemli ticari anlaşmalar imzalandığını belirterek şunları söyledi:

“Önemli ticari anlaşmalara imza attık. THY, Venezuela halkını yalnız bırakmadı. THY uçuşlarının daha etkin hale getirilmesi için değerli dostumdan taleplerimiz oldu. Nisan ayında bir heyet Venezuela’yı ziyaret etmiş ve iş forumu yapmıştı. Karakas’ta Yunus Emre kültür merkezi kurulması ile ilgili anlaşma yaptık. Eski Dışişleri Bakanı Rodriguez, Karakas’ta bize bir camii inşa edilmesi hakkında talepte bulunmuştu. Gerekli şartlar oluştuğunda ülkemizin mimarisini sergileyeceğiz. Değerli dostum Maduro da yardım edeceğini belirtti.

Bu sene Venezuela’ya büyükelçi göndermemizin 60. yılı. Biz Latin dostlarımızın dış müdahalelerden uzakta bağımsız yaşamasını istiyoruz. Özellikle ticari olarak kazan kazan politikasıyla devam etmek istiyoruz. Türkiye gereken desteği vermekte hazırdır. İnşallah önümüzdeki dönemde diplomatik personel sayımızı 15’e çıkaracağız.

Biz hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz ve dış müdahalelerin de doğru olmadığını, özellikle gerek diplomasimizin gerekse uluslararası politikamızın bir gerçeği olduğunu da ortaya koymakta fayda görüyorum. Halkın iradesinin üzerinde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşma ile özellikle çözüme kavuşturulmasıdır.

Maduro’nun açıklamaları

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Siyasi ve diplomatik ilişkilerimiz olağanüstü. Ama 60 yıl boyunca ortak vizyon geliştirmede biraz geri kalmıştık. Bu noktada çok hayati bir adım attık. Bugün 5 anlaşma imzaladık. Bunlar da yeni vizyonumuzun ilk ilerlemesi.

Türkiye ile ilişkilerimiz olağanüstü. İmzalanan havacılık anlaşması çok önemli.

Her türlü suç için uluslararası anlaşmalar imzaladık. Biz Türkiye ve Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı bir dünyaya inanıyoruz. Daha iyi bir dünyaya inanıyoruz. Bu sadece mümkün değil, gerekli.

Biz dünyanın yeni dönemini çiziyoruz. Çok kutuplu çok merkezli. Hepimizin yer bulacağı bir dünya, bütün dinlerin değer gördüğü bir dünya.