Erdoğan'ın paralarını yurtdışındaki şirketlere aktardığı iddia edilen Sıtkı Ayan kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paralarını yurtdışındaki şirketlere aktardığını öne sürdüğü Sıtkı Ayan kimdir?

Erdoğan'ın paralarını yurtdışındaki şirketlere aktardığı iddia edilen Sıtkı Ayan kimdir?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü grup toplantısında açıkladığı belgeler arasında ismi geçen Sıtkı Ayan kimdir? İşte Sıtkı Ayan’ın öz geçmişi…

Sıtkı Ayan adını ilk kez İran ve Türkmen doğalgazının Avrupa’ya taşınmasıyla ilgili projede duyurdu. Wikileaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan, 2008′de yapılan anlaşmayla da ekonomi dünyasında da ilgi çekti.

Sıtkı Ayan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlamadan bir gün önce, 16 Aralık’ta AKP hükmetinin verdiği cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşvikini alan ve o dönem 11.5 milyar liraya İran doğalgazını Almanya’ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini duyuran iş insanı. Fakat Sıtkı Ayan isminin meşhur olması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi hakkında söylediği “Kucağımıza düşecekler” lafından sonra gerçekleşti. Yayımlanan tapelerde Erdoğan, Ayan’ın verdiği 10 milyon doları yeterli bulmadığı için bu cümleyi kullanıyordu.

İLAHİYAT OKUDU PETROL İŞİNE GİRDİ

Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları da bulunuyor.

İTO kayıtlarına göre Sıtkı Ayan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu ve halen faaliyette olan şirketler şöyle:

Som Petrol, Tay Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ, Aktau Petrol Ticaret AŞ, Gent Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ, Somas Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, SMS Gemi İnşa Sanayi AŞ, Turang Transit, Bylan Uluslararası Ticaret ve Gayrimenkul Sanayi AŞ, Emas Doğal Gaz Sanayi, Anatolian Uluslararası Enerji Yatırım, MS Uluslararası Enerji Yatırım, TRG Petrol Ticaret, CTAT Gıda ve Sağlık Ürünleri, Som Overseas Petroleum, ASB Grup Enerji, ASL Enerji, Perlite İnşaat, Aska Enerji.

Sıtkı Ayan’ın ortağı gözüktüğü şirketler ise şöyle sıralanıyor: Gent Petrol ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Samed Petrol ve Enerji Dış Ticaret, Saor İnşaat, Alan Enerji, Anka Enerji, Başlam Nakliyat.

Sıtkı Ayan’ın ilginç bir tarafı da çok sayıda şirketi kurup kapatması. Ayan, İTO kayıtlarına göre ortağı olduğu İnsaş İnşaat’ın kaydını 31 Temmuz 2013’te, yönetim kurulu üyesi olduğu Metaş Mesken’i 2 Temmuz 2003’te, yine ortağı olduğu 20. yıl Konut ve İnşaat’ı 26 Ağustos 2002’de, yönetim kurulu üyesi olduğu S.S. Konutbirlik Evleri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ni 28 Mayıs 2002’de ve son olarak yine yönetim kurulu üyesi olarak gözüktüğü S.S. Ayanca Konut Yapı Kooperatifi’ni 31 Temmuz 2013’te kapatmış.

Kaynak: Cumhuriyet