Erdoğan’ın konuşmasının ayrıntıları: İslamcı söylem, işbirlikçi duruş

Erdoğan'ın konuşmasındaki ayrıntılar dikkat çekti.

Erdoğan’ın konuşmasının ayrıntıları: İslamcı söylem, işbirlikçi duruş

Erdoğan’ın New York’ta “Müslüman Toplum Temsilcileri” toplantısında yaptığı konuşmada vurgular dikkat çekti. Konuşma sırasında bir grubun Erdoğan’ı ve salonu protesto etmesi konuşmanın kesilmesine neden oldu. Protestocuların PYD pankartları taşıdığı iddia edildi. Erdoğan’ın protestodan ötürü konuşmasını gergin bir tonda yaptığı gözlemlenirken, söylemlerinin ise “uzlaşmacı tonu” dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türk Amerikan ve Müslüman Toplumu’na”  yaptığı konuşmada FETÖ’den, Arakan’a, Suriye’den ve Kuzey Irak’taki referanduma kadar farklı konulara değindi. Özellikle Erdoğan’ın konuşmasında “Suriye’de ABD PYD ile ortak operasyon yapmak yerine, TSK-Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortak operasyon yapsaydı” şeklindeki ifadesi Erdoğan’ın bugüne kadar olan beklentisini ortaya çıkarttı.

Erdoğan’dan “ortak operasyon” beklentisi

Suriye’de aktif rol almaya çalışan Erdoğan’ın Suriye’de cihatçı çetelerle beraber ABD’nin operasyon gücü olmaya çalıştığı bugüne kadar bilinirken, New York’ta yaptığı konuşmada “işbirlikçiliğini” gizleyemedi. IŞİD ile aktif bir biçimde mücadele ettiklerini ve “3 bine yakın IŞİD’liyi saf dışı ettiklerini” iddia eden Erdoğan “ABD bize yardım etmeliydi” şeklindeki ifadelere başvurdu.  Suriye’de çözüme yaklaşılırken, Erdoğan’ın New York’ta bu denli uzlaşmacı konuşması “işbirliğine hazırız” çağrısı olarak da görülebilir.

Konuşmasında ABD’deki “Müslüman toplumun” asimile olmadan “entegre olması gerektiğine” işaret eden Erdoğan, Müslümanların ABD kültürünün bir parçası olduğunu da ifade etti.

Erdoğan eski müttefiklerine çatıyor

ABD’nin beklentilerine bugüne kadar “iyi niyetle” yaklaştıklarını ifade eden Erdoğan “İslamcı terör” tanımlamasına da itiraz ederek, Arakan’ı örnek gösterdi. Arakan’da yaşananların “Budist terörü” olarak adlandırılamayacağını ifade eden Erdoğan “IŞİD nedeniyle İslami terör olamaz” şeklinde konuştu. Erdoğan Arakan’da yaşananlarla ilgili olarak da “İslam dünyasının mezhep kaynaklı sessizliğine üzüldüklerini” ifade etti. Erdoğan “aramızdaki mezhepçilik fitnesini ortadan kaldırmalıyız” derken, eski müttefikleriyle arasının açıldığına dikkat çekti.