Erdoğan'ın dizinin dibine oturduğu El Kaideci'den Afganistan'da 'barış çağrısı'

Gülbeddin Hikmetyar Afganistan'da açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın dizinin dibine oturduğu El Kaideci'den Afganistan'da 'barış çağrısı'

Afgan hükümeti ile yaptığı anlaşma çerçevesinde tekrar başkent Kabil’e dönen El Kaideci Gülbeddin Hikmetyar, Afganistan’da Taliban dahil çatışan tüm grupların savaşı sona erdirmesini, yabancı güçlerin de ülkeden ayrılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler’in, ardından Türkiye’nin de geride bıraktığımız hafta Bakanlar Kurulu kararı ile terör listesinden çıkardığı ve malvarlıklarını iade ettiği Gülbeddin Hikmetyar, Afganistan’da çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Amerika’nın Sesi Türkçe‘nin bildirdiğine göre, Hikmetyar, Afganistan’ın başkentinde Gazi stadyumda binlerce taraftarına seslendi. Yaptığı konuşmada Hikmetyar, Afganistan’ın artık barışa ihtiyaç duyduğunu söyledi ve Afgan Ordusu’na karşı savaşan, aralarında Taliban’ın da bulunduğu tüm grupların savaşı bitirmelerini istedi.

Ülkemizdeki şu savaşı bitirelim

Hikmetyar “Öncelikle ülkemizdeki şu savaşı bitirelim. Yabancı güçlere Afganistan’ın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğini söyleyelim. Onların buradan ayrılmasını istiyoruz. Yabancı güçlerin burada kalmasını hiç kimse savunamaz” dedi.

Yıllardır saklanan Hikmetyar, hükümetin aldığı barış inisiyatifi kararı çerçevesinde Afgan anayasasını kabul ettiğini açıkladı ve dün Kabil’e döndü. Hikmetyar taraftarlarına hitap ederken kentte bir başka grup da, Hikmetyar’ın Kabil’e gelişine izin verilmesini protesto etti.

1996-1997 yıllarında Afganistan başbakanlığı görevini de üstlenen Gülbeddin Hikmetyar, El Kaide ile bağlantısı nedeniyle 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından terör listesine alınmış bu yıl Şubat ayında da bu listeden çıkarılmıştı.