Erdoğan'ın danışmanından Barzani'ye yeni formül: Referandum yerine Kürtleri sokağa dök gazını al

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik, IKBY'ye referandum için ilniç bir çağrıda bulundu.

Erdoğan'ın danışmanından Barzani'ye yeni formül: Referandum yerine Kürtleri sokağa dök gazını al

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ‘bağımsızlık referandumu’ kararına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

İlnur Çevik, YeniBirlik gazetesindeki “​Biz Barzani’yi kendisinden fazla düşünüyoruz…” başlıklı yazısında, referandumun iptal edilmemesi halinde Türkiye’nin Cuma akşamı MGK kararlarıyla atacağını açıklayacağı adımların Barzani’nin en az kaygı duyması gerekenler olacağını belirtirken, olası bağımsızlık ilanı sonrası bölgeye YPG ve İran destekli Haşd eş’Şabi’nin de yerleşebileceğini ve böylece istikrarın bozulacağını öne sürdü.

Çevik, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve adamları sanki işi inada bindirmiş gibi… İlla da bağımsızlık referandumu yapacaklar…” ifadelerini kullanırken, IKBY yönetiminin referandum yapmak yerine Kürt halkını sokaklara ‘Bağımsızlığa Evet’ demek için sokağa dökerek ‘gazlarını alma’ çağrısı yaptı.

Çevik’in yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Bölgede Irak Kürtlerinin bağımsızlık ilanı Türkiye’yi Barzani ve adamlarının hiç de hoşuna gitmeyecek tedbirler almaya, adımlar atmaya zorlayacaktır. Bunları, Türkiye cuma akşamı açıklayacak. Ama Türkiye ve yapacakları Barzani ve adamlarının en az kaygı duyması gereken olay… Esas Barzani ve çevresi merkezi Irak hükümetinin ve İran’ın Kerkük, Erbil ve Süleymaniye’ye yönelik yapacaklarından korksunlar… Irak Başbakanı Haydar İbadi Haşdi Şahabi milislerini Kerkük’e ve Erbil üzerine sürerse ne yapacaklar? İran bölgedeki istikrarı bozacak terör eylemlerini Barzani’ye karşı kullanırsa ne olacak?

Barzani yönetimi bölgeyi böyle istikrarsızlığa sokarsa, PKK bundan faydalanıp aynı PYD ve YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı gibi yalnız Sincar ve Kandil’e değil bölgenin geri kalan yerlerine çöreklenirse ne olacak? İşte Türkiye bu yüzden ciddi şekilde kaygılı…

Bunu aklı başında Irak’ın Kürtleri de görüyor… Onun için de pazar günü referandum yapmak yerine Kürt halkı Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’de sokaklara dökülsün “bağımsızlığa” evet diye bağırarak bir nevi referandum yapmış olsunlar diyenler var… Böylelikle hem halkın gazı alınsın hem de Barzani’ye bir çıkış yolu bulunsun…”