Erdoğan'ı taşıyan helikopterdeki teknisyene tutuklama

15 Temmuz'da Tayyip Erdoğan’ı taşıyan helikopterin teknisyeni 'Bylock' yüklediği iddiasıyla tutuklandı.

Erdoğan'ı taşıyan helikopterdeki teknisyene tutuklama

15 Temmuz darbe girişimi gecesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı koruyan polislerin ‘FETÖ’den tutuklandığının ortaya çıkmasının ardından, o gece Cumhurbaşkanlığı helikopterinde bulunan personelin de ByLock kullandığı iddiasıyla cezaevine gönderildiği öğrenildi.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz‘ın haberine göre, Erdoğan’ın helikopter ekibine Eylül 2014’te katılan polis memuru Tayyib Sina Doğan, 15 Temmuz’da darbe girişim gecesi Marmaris’teydi. Erdoğan ve ailesini otelden alıp Dalaman Havalimanı’na taşıyan helikopterin üç kişilik ekibinde yer alıyordu. Doğan, cep telefonuna ByLock yüklediği gerekçesiyle 22 Kasım’da 2016’da çıkarılan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. Doğan, 20 Kasım 2017’de ise tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

“Hiç yüklemedim”

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alınan Doğan, Bank Asya’da hesabı bulunmadığını, ‘FETÖ’ ile bağlantılı okul veya dershanelere gitmediğini, gazete veya dergilere aboneliğinin olmadığını söyledi. Sorguda Doğan’a 5 Eylül 2014’te cep telefonuna ByLock yüklediğine ilişkin kayıt gösterildi. Doğan, “Programı hiç yüklemedim. Başka programlar vasıtasıyla yönlendirilmiş olduğunu düşünüyorum. ByLock içeriklerinin ve kullanıcı adının bana ait olduğu tespit edilirse her türlü cezaya razıyım” dedi.

“Kaldırtmazdım”

“15 Temmuz günü görevim gereği Cumhurbaşkanımızın helikopterinin uçuş teknisyeni olarak Marmaris’teydim. Olaylar geliştiğinde Cumhurbaşkanımızı ve ailesini alarak, helikopterle Dalaman’a hareket ettik. Uçağına ulaştırdık. Dalaman’da beklememiz söylendi. Bu sırada darbeci MAK timleri tarafından baskına uğradık. Havaalanının tüm elektriğini pilotumuz kestirdi. Böylece gruba engel olduk. Sonra oradan ayrılarak ilçe emniyete geçtik. Amirlerimizin talimatları doğrultusunda görevime devam ettim. Darbe günü Cumhurbaşkanımızın en yakınındaydım. Terör örgütü üyesi olsam, Cumhurbaşkanımızın bindiği helikopteri yerinden kaldırtmazdım. Helikopterin anahtarı bendeydi. Donanımını bilen biriyim. Havalanmadan önce darbecilerin helikopterini havada gören ilk kişiyim, bu durumu pilota bildirdim.”

‘Kumpas’ iddiası

Avukatı Ali Aktaş ise Doğan’ın babasının Milli Görüş kökenli olduğunu ve 12 Eylül’den sonra bu sebeple yargılandığını kaydetti. Müvekkiline ait tutanakta kullanıcı adının bulunmadığını savunan Aktaş, 2014’ün ağustos ve ekim ayları içerisinde ‘FETÖ’nün ‘Morbeyin’ adlı platformda ‘Namaz Vakitleri TR’ ve ‘Kıble Pusulası’ gibi uygulamaları indirenleri gizlice ByLock’a yönlendirdiğini iddia etti. Aktaş, “Ailesi ve kendisi, bunların cemaat olduğu dönemde bile asla sempati beslememiş. Doğan da bu kumpasın mağdurudur” dedi.

15 Temmuz gecesi Marmaris’te yaşananlara ilişkin görülen davada Erdoğan’ı koruyan polislerden bir kısmının ‘FETÖ’den tutuklandığı ortaya çıkmıştı. İlgili davada Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sanıklara “Sanıklara sizinle çatışmaya giren polislerin bir kısmı da FETÖ’den tutuklandı. Su o kadar bulanık ki” demişti.