Erdoğan'dan Barzani'ye: "Vanayı kapatıyoruz", "Bir gece ansızın gelebiliriz"

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'bağımsızlık referandumu' için açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan Barzani'ye:

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistanı’nda IKBY yönetiminin yaptığı referanduma ilişkin tepkisini, “Bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaptık.” sözleriyle gösterdi.

İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ‘Ombudsmanlar Birliği 1. Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, ‘bağımsızlık referadumu’na karşı atılan adımları açıkladı.

“Kuzey Irak’taki referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir.” diyen Erdoğan, “Silopi’de boşuna şu anda Silahlı Kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı. Hava Kuvvetlerimiz şu anda aynı durumda. Sınırlarda şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Bu hafta içinde gereken tedbirleri açıklayacağız. Artık giriş çıkış bunlar da kapatılacak.” dedi.

Erdoğan, IKBY’den gelen petrolün dağıtımını da keseceği tehdidinde bulunarak, “Bundan sonra Kuzey Irak yerel yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye satacak. Vana bizde vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. ” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı konuyla ilgili sözlerini “Kuzey Irak yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart. Olmazsa olmaz. Suriye’de de terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kuzey Suriye’de PYD devlet kuracakmış bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaptık.” diye tamamladı.