Erdoğan: Zamları yapalım tabi ama...

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurdu.

Erdoğan: Zamları yapalım tabi ama...

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurdu.

Konuşmasının büyük bölümünü ekonomi gündemine ayırması dikkat çeken Erdoğan, vatandaşa “altın bozdurma çağrısında bulundu.

Erdoğan, 25 Eylül’de ‘bağımsızlık referandumu’ gerçekleştiren IKBY’ye de bir kez daha seslenerek “Kendilerine gelmezse çok daha ileri adımlar atmakta tereddüt etmeyiz.” diye konuştu.

AKP lideri, vergi artışları şeklinde vatandaşa yansıtılacak büyük zamlar için de “ikna etmek şartıyla bunu yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

Kürdistan referandumu: Tehdit etmiyoruz

Bu milletin neleri yapabileceğini göstermek boynumuzun burcudur. Kimseyi tehdit etmek gibi bir niyetimiz yok, ikaz görevimizi yerine getirdik. Bu, bir dostun başka bir dosta gösterebileceği tavırdır.

Devlet olmanın gerektirdiği vakardan asla taviz vermeyeceğiz. Şimdilik sadece belirli alanlardaki ambargolarla yetiniyoruz. Artarak devam edecektir ki, eğer kendilerine gelmezlerse. Çok daha ileri adımlar atmakta tereddüt etmeyiz. Kuzey Irak yönetiminin bir an önce aklını başına devşirmesini tavsiye ediyoruz. Bizi seveni biz de severiz ama aksi olduğu zaman gereğini yaparız.

Altın çağrısı: Yastık altındakiler birşey kazandırmaz

Altın tahvili ve altında dayalı kira sertifikası uygulamasını çok değerli buluyorum. Yastığın altında veya kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Ekonomimize kazandırılmasına imkan sağlayacağına inanıyorum. Aynı zamanda o altın sahiplerine de değerlendirme noktasına çok şeyler kazandıracağına inanıyorum. Vatandaşlarımızı ülkenin gelişmesine katkı sağlamasına davet ediyorum.

Faiz oranları: Musibetler bizi bekler

Faizlerdeki düşüş istediğimiz noktada hala değil. Faizlerdeki düşüşü başaramazsak birçok musibet bizi beklemektedir. Bunu bir defa halletmemiz lazım. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu ülkede yatırımcı yatırım yapabilir mi? Ondan sonra lanetle de karşı karşıya kalırız. Bir çok sefil ailelerle de karşı karşıya kalırız. Faiz lobilerinin yaklaşımları ile adım atamayız. Onlarla adım atarsak sadece onları ihya ederiz. Enflasyonda hala düşüşü sağlayamıyoruz, yüksek faiz sebebiyle. Bu benim iddiam. Yüksek faiz asla enflasyonu aşağı çekmeyecektir. Bunun kararını öyle veya böyle vermemiz lazım. Doğru orantılıdır, faiz düşerse enflasyon düşer. “Şu anki anlayış ters orantılıdır”, hayır ya ters orantılı değil, gördük.

Vergi zamları: İkna ederek yapalım

İcap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı yapılır, ama bir şartlar; ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmek şartıyla bunu yapabiliriz. Aksi halde “ben yaptım, oldu” anlayışına ekonomi politikalarında da yer yoktur.