Erdoğan yeni AKM'yi 'takdim' etti: En üst katta Boğaz'a nazır lokanta olacak, belli bir elitin mekanı olmayacak

Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yapılacak bina ile ilgili ilk proje görüntüleri ortaya çıktı.

Erdoğan yeni AKM'yi 'takdim' etti: En üst katta Boğaz'a nazır lokanta olacak, belli bir elitin mekanı olmayacak

AKP’nin yıkım projesi nedeniyle yaklaşık 9 senedir kullanılamayan, son dönemde de harabaye dönen Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yapılacak bina ile ilgili ilk proje görüntüleri ortaya çıktı. Projenin detaylarına ilişkin açıklamayı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı.

Haliç Kongre Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, milletvekilleri, belediye Başkanlarının yanı sıra, aralarında sanatçılar Orhan Gencabay, Ajda Pekkan ile modacı Cemil İpekçi’nin de yer aldığı kişiler katıldı. Toplantıda “Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi”nin tanıtıldığı bir video yayınlandı.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde “Yeni AKM Projesi”ni şu sözlerle anlattı:

Atatürk Kültür Merkezi Projesi tanıtım toplantısının, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bakanlığımızdan, belediyemize ve mimarlarımıza kadar bu projenin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. İnşallah az önce de değerli mimarımızın da ifade ettiği gibi 2019’un ilk çeyreğinde, nasip olursa tamamlanıp hizmete girdiğinde Atatürk Kültür Merkezi, İstanbulumuz için gerçekten yüz akı, gerçekten sembol bir mekan haline gelecektir.

Açılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra yangın felaketi sebebiyle kapılarını kapatmak zorunda kalmıştır. 1977’nin ardından depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmasına kadar verdiği hizmetler önemlidir. İncelemeler bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir.

“Hesabını kim verecek”

15 yıl önce başlaması gereken bir işe bugün başlanıyor. AKM’yi çoktan bitirmiş, milletin hizmetine sunmuş olmalıydık. Ülkemizin kaybettiği yılların hesabını kim verecek.

İstanbul’da inşa etiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projeleri engellemek için uğraşan güçle Suriye ve Irak’taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan el de aynıdır.

Taksim Meydanı’nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu’ndan yerin altından Taşkışla’ya doğru devam edecek. AKM’nin önünden araç trafiğini görmeyeceksiniz. Yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı’nı göreceksiniz. 2500 kişi içeride programları izleyecek ama bunun dışında da, dışarıda dev ekrandan halkımız meydanda çimlerin üzerinde, banklar üzerinden veya ayakta orayı izleme imkanı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanları ile anılır. Hepsinin kendilerine has meydanları vardır, bizim maalesef bu tür meydanlarımız hep yok oldu.

Belli bir elitin mekanı olmayacak

Projenin ilk AKM’nin tasarımcısı olan Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılacak olması tarihten güç alınarak yüründüğünün ifadesidir. AKM belli bir elitin mekanı olmayacak.

En üst katta boğaza nazır lokanta

Burada tüm halkımızın, milletin gelip programları izlediği bir yer olacak.  Biz musasır medeniyet anlamında batılı olmakla şeklen Avrupalı olmayı maalesef birbirine karıştırdık.

Kitap teşhir alanları ile, oralardaki dinlenme noktaları ile, en üst katındaki gerçekten lokantası boğaza nazır herhalde İstanbul’da benzeri olmayacak. Türk mutfağının oradaki takdimi bir çekim alanını orada ayrıca oluşturacak. Her an hareket halinde olan bir mekan olarak tüm dünyaya hizmet verecek.