Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Saray'daki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye 1 günlük ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Beştepe’deki Saray’da kabul etti. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan basın toplantısında Merkel’in IŞİD için kullandığı ‘İslamist terör’ ifadesine müdahale etti. Merkel ise “İslami ve İslamist arasında bir fark var” diye yanıt verdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

“Siyasi ilişkilerde, gerek AB süreci olsun gerekse NATO’yla ilgili konuları görüşme imkanımız oldu. Ege’deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Bölgesel olarak ağırlıklı oalrak Suriye-Irak konusunu ele aldık. Suriye’de ne gibi adımlar atabiliriz bunları konuştuk. Mülteci sorununu ele alma imkanımız oldu. Terörle mücadelede birlikte neler yapabiliriz bunları da yine konuşma imkanımız oldu. Özellikle bu konudaki kararlılığımız Türkiye olarak bellidir. Bundan taviz vermemiz mümkün değil. Uluslararası terörizmle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği bir şey değil. Şu anda Almanya üç milyona yakın soydaşımızın yaşadığı bir üşke. Bizim dayanışmamız çok büyük önem arz ediyor. Bölgedeki terörizme iki NATO ülkesi olarak koalisyon güçler içindeki Almanya’nın bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Gerek buralarda gerek Ukrayna’da bundan sonraki süreçte de devam ettirmemizim gereğine inanıyorum.”

Merkel’in açıklamalarından satır başları ise şöyle:

“Çok yoğun ve detaylı görüşmelerimiz oldu. Bu benim darbe teşebbüsünden sornaki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık ve terörle mücadele konusunun çok önemli olduğunu ve teşebbüse neden olanların cezalandırılması gerektiğini aynı zamanda suçun bireysel oalrak tespit edilmesi gerketiğini ifade ettim. İkili ekonomik ilişkilerimizi de ele aldık. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konutşuk. PKK da buna dahil. Türkiye’nin çok büyük zarara uğradığını konuştuk. Daha yakın işbirliği içinde olma sözü verdik. İki tarafın da önemsediği bölgesel konulara değindik. Mülteci konusu özellikle Türkiye için çok önemli bir konu. Suriye konusunda siyasi görüşmelerin sürdürülmesini arzu ediyoruz. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın menfaatine sonuçlar getirdi. Benim için önemli olan görüşmeleri sürdürmemiz, çözümler bulmamız.”

Soru-Cevap

Referandum

Merkel: Bu kadar derin siyasi bir dönüşüm sırasında yoğun çaba sarfedilmeli. Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin yine savunulması gerekiyor.

Erdoğan: Bir defa muhalefetin güçler ayrılığı ile ilgili ileri sürdüğü tezin şu anda yapılan sistemle en ufak bir hakikat payı yok. Yasam organı yine var, yürütme yine var, yargı yine var. Burada güçler ayrılığı konusunda bunların yok edilmesi yok. Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik adımlardan başka bir şey söz konusu değildir.

‘İslamist terör’ polemiği

Merkel: “Biz terörle mücadele konusunda kararlıyız, Türkiye’nin beklediği şekilde. Her ülke bunu bekler. Bizim adım atmamız ve önlem almamız için elimizde kanıtlarımız olmalı. Bazı mahkeme kararları var, iadelerin yapılamayacağı şeklinde. Adalet bakanlarımız bu konuları görüşecek. Mahkemelerin incelemesine saygı duymalıyız. Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB nezdinde çalışan imamlar. Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması gibi, Alman hukuk devletine aykırı şeyler olmamalı”

Erdoğan: “DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp ‘İslamist terör’ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ’a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz, bununla mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.”

Merkel’den yanıt

“Din özgürlüğü benim için çok önemli.Demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var”