Erdoğan talimat verdi, Garanti Bankası satıldı

Erdoğan'ın çağrısı sonrası, Garanti Bankası satıldı.

Erdoğan talimat verdi, Garanti Bankası satıldı

Garanti Bankası’nın %40’ına sahip olan İspanyol bankası BBVA, Garanti Bankası’nın Doğuş Grubu’nda kalan yüzde 10 payının yüzde 9,95’ini de satın alarak bankadaki toplam payını yüzde 49,85’e yükseltmek için piyasa değerinin altında bir fiyata anlaşma sağladı. Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek ise, piyasa değerinin altında gerçekleşen bu anlaşmanın Türkiye ekonomisine güven anlamına geldiği iddiasında bulunarak, sosyal medya üzerinden sevinçle karşıladı.

Business HT‘nin haberine göre, resmi onay ve Genel Kurul kabullerinin sağlanmasıyla birlikte devrin 2017’nin ilk yarısı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu satışla birlikte Doğuş Grubu’nun Garanti Bankası’ndaki payı yüzde 0,05’e düşüyor. Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ise Ferit Şahenk sürdürmeye devam edecek.

Anlaşma fiyatı piyasa değerinin altında

BBVA’nın Garanti Bankası’nın 417 milyon 900 bin adet hissesi için Doğuş Grubu’na ödeyeceği fiyat ise pay başına 7,95 TL’den toplamda 3 milyar 332 milyon 305 bin TL. Garanti Bankası hisselerinin salı günü kapanış fiyatı ise 9,02 TL’ydi.

Kasım 2014’te imzalanan ve Temmuz 2015’te gerçekleşen önceki satın almada ise BBVA, Garanti Bankası’nın yüzde 14,89’u için Doğuş Grubu’na pay başına 8,9 TL’den ödeme yapmıştı.

Erdoğan talimat vermişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay SGK hizmet binalarının toplu açılış töreninde patronlara seslenmiş, “Finans sektörünün sahibi durumunda olanlar bu ülkede girişimciye, yatırımcıya yatırım musluklarını açmıyorsa karşısında bizi, hükümeti bulacaktır.” şeklinde konuşmuştu. Doğuş Grubu’nun satışı, Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Şahenk’in ülkeye yüklü miktarda dolar girişinin gerçekleşmesi için Garanti Bankası hisselerini piyasa değerinin altında satmış olabileceği sorusunu akıllara getirdi.

Mehmet Şimşek: Dolar olsun bizim olsun

Hükümete yakınlığı ile bilinen Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in, Doğuş Grubu’nun KAP’a yaptığı açıklamada BBVA tarafından ödemenin dolar cinsinden yapılacak olması ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’te büyük sevinç yarattı. Şimşek bu durumu küresel sermayenin Türkiye ekonomisine güvendiği anlamına geldiğini iddia etti: