Erdoğan ile Bahçeli arasında restleşme iddiası: Referandum iptal mi edilecek?

AKP ile MHP arasında 2019 yolunda girilen pazarlıkların 'seçim barajı'nda düğümlendiği ve bunun üzerine Devlet Bahçeli'nin Saray'a rest çektiği öne sürülüyor.

Erdoğan ile Bahçeli arasında restleşme iddiası: Referandum iptal mi edilecek?

AKP’nin MHP’den gelen ‘seçim barajını indirin’ talebine olumlu karşılık vermemesi üzerine, fiili ortak durumundaki iki parti arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladığı ve karşılıklı restleşme yaşandığı öne sürüldü.

Meral Akşener’in partisine yakın Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan’ın köşesinde dile getirdiği iddiaya göre, son günlerde MHP’li vekillerden AKP’ye yönelik çeşitli başlıklarda inceden inceye yapılmaya başlanan ‘muhalefet’in arkasında, iki parti arasındaki pazarlıklarda yaşanan tıkanıklık yatıyor. İddiaya göre, tıkanıklığa yol açan tartışmanın düğümlendiği konu ise seçim barajı. Buna göre, MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim barajının düşürülmesinden yana olmadığını açıklayan AKP’ye ‘Düşüreceksiniz’ resti çekti.

Resti gören AKP lideri Tayyip Erdoğan ise bunun karşılığında destekçisi Bahçeli’ye “Milletvekili sayısını sizin için 550’den 600’e çıkardık ve listelerimizde yer vereceğimizi söyledik. Siz bilirsiniz, o zaman eskiye döner seçime parlamenter sistem ile gideriz” mesajını gönderdi.

Takan’a göre, bu aşamadan sonra AKP’nin etkisindeki Anayasa Mahkemesi de, 16 Nisan referandumunun iptali ile ilgili halen karar vermediği başvuruyu yeni seçim sisteminin baskın seçimde iktidarın lehine kullanılması için iptal edecek.

Takan’ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Evet, okurken gözlerinize inanamayacaksınız ama Doktor Devlet Bahçeli seçim barajını düşürmemekte ısrar eden Erdoğan’a “düşüreceksiniz” resti çekmiş!.. Barajın yüzde 7’e düşürülmesi ve ittifaklara imkan tanınması için saray ile Balgat arasında alt kanallarda yürütülen pazarlıklarda tıkanıklık meydana gelince Bahçeli’nin resti Erdoğan’a iletildi. Reste, saray ise ” Milletvekili sayısını sizin için 550’den 600’e çıkardık ve listelerimizde yer vereceğimizi söyledik. Siz bilirsiniz, o zaman eskiye döner seçime parlamenter sistem ile gideriz” karşılığını verdi. Bu ne demek?.. Referandumun sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesi’nin devreye girmesi demek… Baskın erken seçimde bir KHK düzenlemesiyle daraltılmış bölge ve MHP’nin baraj altında kalmasının mutlak olması demek…

Sağlam kaynaklardan ulaştığım bu kulis bilgilerini saray kaynakları da doğruladı. Aynı kaynaklar, önümüzdeki yıl 15 Temmuz etkinliklerinin 1 hafta önce başlatılması için bürokrasiye “hazırlıklarınızı en etkin olacak şekilde bugünden yapın” talimatlarının şimdiden verildiğini kaydetti. Bir saray danışmanı “seçimleri 15 Temmuz 2018’de yaptığımızda bize en az artı 3 getirir. Seçim kampanyamızı da tekrar ‘başkanlık sistemini verin’ üzerine kurarız” dedi.

Koltuk bekasını korumak uğruna zikzaklarıyla malum Doktor Bahçeli, bir gün çıkıp da “memleket bekası”nı bahane ederek tekrar Erdoğan’a çakmaya başlarsa hiç şaşırmayın. Burası Türkiye… Olmaz olmaz!..”