Erdoğan açık konuştu: OHAL patronlara engel olmuyorsa sorun yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi'nde Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan açık konuştu: OHAL patronlara engel olmuyorsa sorun yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, patronlar kulübü TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi’nde Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına “Değerli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, değerli iş adamları, saygıdeğer konuklar. Sizleri hasretle, muhabbetle, en kalbi duygularımla selamlıyorum” sözleriyle başlayan Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve yaklaşık 10 aydır devam eden OHAL’in kaldırılmasına ilişkin taleplere tepki gösterdi.

“OHAL işadamlarımızı engellemiyor”

Emekçilere keyfi gözaltı ve tutuklamaların olağanlaştığı, grev ve eylemlerin OHAL bahanesiyle yasaklandığı AKP Türkiyesi’nde Erdoğan, “OHAL bizim sanayicilerimizin, iş adamlarımızın neyini engelliyor? Şu andaki işlevi engelliyorsa oturur, onu konuşuruz. Böyle bir şey söz konusu değil. ” diyerek, patronların çıkarları konusundaki hassasiyetinin altını çizdi.

OHAL’in ekonomi üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi olmadığını öne süren Erdoğan, OHAL ile “Türkiye’de daha huzurlu bir ortam olduğunu” söylerken, “Her şey huzura, refaha kavuşmadan OHAL’i kaldırmayacağız” diyerek de “süresiz OHAL” durumunun devam edeceğine işaretetti.

İşsizlik rakamları üzmüş

Erdoğan TÜİK’in açıklamasına göre yüzde 13’e dayanan işsizlik rakamları için “üzgün” olduğunu söylerken, daha önce TOBB’un şurasında patronlarla giriştiği “işçi alma” pazarlığını hatırlatarak, verilen sözlerin ne kadar tutulduğunu takip edeceğini söyledi.

“Fransız bakan ‘Boşuna çabalıyorsunuz’ dedi”

Avrupa Birliği ile üyelik tartışmalarına da değinen Erdoğan’ın ismini vermediği bir Fransız bakanın söylediğini belirttiği sözleri de dikkat çekti. Erdoğan’ın anlattığına göre, bir Fransız Dışişleri Bakanı “Boşuna çabalıyorsunuz sizi almayacaklar” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasının o kısmını da içeren bölümü şöyle:

“Fransa’da Sarkozy, Almanya’da Merkel geldi. Bunlar gelip bir karar aldılar. Artık liderler bu zirvelere katılmayacak dediler. Çok daha çirkini, 15 faslı 35 fasla çıkardılar. O zamanlar fasıllarda aç kapa yapılıyordu. Sadece birinci fasılda aç kapa yaptılar. Ondan sonra açılış yapılabilir ama kapanış olmayacak dediler. Bu kadar adice Türkiye’ye karşı, Türkiye’ye özgü böyle bir kararın alınması karşısında biz ne yapacaktık? Bunlara hala yalvarır yakarıp, “Ne olur bizi içeriye alın” mı diyeceğiz? Fransa’nın bir Dışişleri Bakanı aynen bana şunu söyledi: Boşuna çabalıyorsunuz sizi almayacaklar, dedi. Niye? dedim ve gerekçelerini açıkladı.”