Emperyalist ülkelerden Barzani'ye profesyonel ordu desteği

Üç emperyalist ülkenin Peşmerge Güçleri'ni eğiteceği öğrenildi.

Emperyalist ülkelerden Barzani'ye profesyonel ordu desteği

Kürt devletleşmeyle ilgili olarak Kerkük ve bağımsızlık referandumu gündemi sıcaklığını korurken, emperyalist ülkelerin sürece yönelik önemli bir müdahalesinin daha şekillendiği öğrenildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)’nin ordusu, Peşmerge Güçleri’nin profesyonel bir şekilde yeniden düzenlenmesi için ABD, İngiltere ve Almanya tarafından ortak bir proje hazırlandı.

Rûdaw‘ın haberine göre, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani dün ABD, İngiltere ve Almanya savunma bakanlıklarının temsilcilerinden oluşan ortak heyeti kabul etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda söz konusu heyet tarafından Peşmerge Bakanlığı ile ilgili hazırlanan 35 maddelik proje ele alındığı ve bu doğrultuda ABD, İngiltere ve Almanya savunma bakanlıklarının ortak heyetinin desteğiyle Peşmerge Bakanlığı’ndaki reformlar kapsamında bazı adımlar atmayı planladığı ifade edildi.

Proje, Peşmerge Güçleri’nin profesyonel bir güç halinde yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Proje Peşmerge Bakanlığı’nın talebi üzerine hazırlandı

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cebbar Yaver, proje kapsamında Peşmerge Güçleri’nin 70′ ve 80’inci birliklerinin birleştirileceğini belirtti.

Projenin, Peşmerge Bakanlığı ve Peşmerge Güçleri içinde genel olarak bir reform projesi olduğunu dile getiren Yaver, “Söz konusu proje, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin attığı reform adımları kapsamında Peşmerge Bakanlığı’nın talebi üzerine hazırlandı. Peşmerge Güçleri, modern ve profesyonel askeri bir güç olarak yeniden düzenlenecek” dedi.