Emekli maaşı için yeni düzenleme

Emekli maaşlarında yanlış hesaplama nedeniyle yapılan kesintilere ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı.

Emekli maaşı için yeni düzenleme

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde binlerce emekliyi ilgilendiren bir düzenleme yaptı. Bazı emekliler, kendi hatalarından kaynaklanmadığı halde, emeklilik işlemlerinin yanlış yapıldığı veya hesaplamanın yanlış olduğu sonradan tespit edildiğinde büyük mağduriyetler yaşıyor.

Gazete Habertürk’ten Tahsin Akça ve Ahmet Kıvanç‘ın haberine göre, SBu kişilerin emekli aylıkları kesildiği gibi beş yıla kadar olan almış oldukları emekli aylıklarını geriye dönük olarak faiziyle iade etmeleri isteniyor. Bu sorunla karşı karşıya kalan emeklilere yeniden emekli aylığı bağlanabilmesi için eksik prim günlerinin tamamlanması gerekiyor. Hatanın iki yıl sonra fark edilmesi durumunda 24 aylık emekli aylığının geri ödenmesi talep ediliyor.

Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı bağlanmış olanlardan, prim ödeme gün sayısı şartının sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine getirilmediği sonradan tespit edilenlere, eksik prim günlerini tamamlama hakkı sağlanacak. Sunulacak üç seçenek şöyle:

1- Bu kişilerin öncelikle askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu şekilde borçlanma hakkı olanlar, asgari ücret üzerinden prim ödemek suretiyle eksik günlerini tamamlayabilecek.

2- Borçlanma hakkı bulunmayan veya borçlanmaya rağmen eksik günlerini tamamlayamayanlar eğer emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işte çalışmaya devam etmişlerse, bu çalışmaları eksik günlerine sayılacak.

3- Her iki başlıktan da yararlanamayanlara isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı primi ödeme olanağı sağlanacak.