Emekçilerin gündemi Başkanlık Anayasası, Nuray Mert'in gündemi Cumhuriyet

Nuray Mert, AKP'yi eleştireceğim derken yine her zaman yaptığı gibi 1923 Devrimi'ni hedefe oturttu.

Emekçilerin gündemi Başkanlık Anayasası, Nuray Mert'in gündemi Cumhuriyet

Türkiye’deki liberalizmin baş temsilcilerinden olan Nuray Mert, AKP’yi eleştireceğim derken yine her zaman yaptığı gibi 1923 Devrimi’ni hedefe oturttu.

Uzun yıllar AKP-Cemaat koalisyonunun ideolojik alandaki önemli kalemşörlerinden olan, AKP ile Cemaat arasındaki gerginliğin ortaya çıkmasıyla birlikte ilk önce Cemaat yanında saf tutan ve daha sonra bir kez daha çark eden Nuray Mert, AKP’nin geçirmeye çalıştığı “Başkanlık Anayasası”nı eleştireceğim derken Cumhuriyet Devrimi’ne olan öfkesini kustu.

AKP’yi “Kemalistlerin yaptığını yapmakla” suçlayan liberal yazar, cahilliğini bir kez daha bütün kamuoyuna sergilemiş oldu.

Cumhuriyet Gazetesi’nin geçirdiği liberal dönüşüm sonrasında gazeteden bir köşe kapan Nuray Mert, 16 Ocak 2017 tarihinde “Tam zamanı, eski defterleri açalım” adlı yazısında şunları kaleme aldı:

“Atatürk ve İnönü’nün şimdilerde meşruiyet arayışları çerçevesinde gündeme gelmeleri hiç şaşırtıcı değil, çünkü şimdi de gündemimizde olan ‘otoriter muhafazakâr/İslamcı bir toplum projesi’nin ve buna zemin teşkil edecek bir siyasal sistemin hayata geçmesi” dedi. “Diyeceksiniz ki, Kemalistler de, önce ‘Halifeyi kurtaracağız’ diye işe giriştiler, sonra toptan ilga ettiler. Çok doğru, ama şimdi de siz aynı şeyi yapıyorsunuz” ifadesini kullanan Mert “Önce demokrasi mücadelesi deyip, demokratların desteğini aldınız, demokratlıktan vazgeçtiniz, şimdi Cumhuriyet’in asıl sahibi biziz diyerek yol alıyorsunuz, sonuçta hedeflediğiniz, güvendiğiniz siyasi liderin tüm gücü eline alacağı sistemi inşa etmek”

Benimsediği liberal dünya görüşü ile hem kendisini, hem de okuyucularının zihinlerini zehirleyen ve her zaman ki gibi sol gösterip sağ vuran liberal yazar, içinde yaşadığı ülkenin ilerici birikimlerini sahiplenmeyerek günümüzde dahi o ilerici birikimi çiğneyerek gündeme gelmeye çalışıyor.

İslamcılar tarafından Cumhuriyet kazanımlarının birer birer ülkemizin işçi ve emekçi sınıflarının ellerinden alındığı ve burjuva devriminden daha da geri bir çizgiye düşürülmek istendiği günümüz Türkiye’sinde Nuray Mert, bütün akademik kariyerini borçlu olduğu İslamcılara şirin gözükmek adına Türkiye ilericiliğine alan açarak hedef şaşırtmakta bir beis görmüyor.