Emekçiler patronları 'BES'lemedi: İşte yıl sonu rakamları...

Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında patronları besleme sistemine emekçiler rağbet göstermedi.

Emekçiler patronları 'BES'lemedi: İşte yıl sonu rakamları...

Çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) bu yıl için uygulama sona erdi.

Hükümet’in ve sermayenin tüm propaganda çalışmalarına rağmen emekçilerin istenen rağbeti göstermemesi nedeniyle ‘hayal kırıklığı’  yaratan BES’e, 1 Ocak itibariyle 45 yaş altı tüm çalışanlar ‘otomatik katılım’la sokulmuştu. İlk olarak 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlayan yasal soyguna, 1 Nisan’daki 2. etapta 250 ila 999 çalışanı olan özel sektör şirketleri ile tüm kamu emekçileri dahil edildi. BES’in 3. ve bu yılki  son etabı ise 1 Temmuz’da başladı; 100 ila 250 çalışanı olan özel sektör işyerlerinde çalışan bir milyon 574 binden fazla kişi otomatik katılım ile BES’e dahil edildi. Böylece sene başından bu yana sisteme sokulan çalışan sayısı 7 milyon 532 kişi oldu.

Yarısından fazlası çıktı

Hürriyet‘in açıkladığı rakamlara göre, Ağustos sonu itibariyle sisteme girenlerin 4 milyonu cayma hakkını kullanarak, sistemden çıktı. Otomatik katılımda çıkış oranı yüzde 54 oldu. Özel sektörden sisteme girenlerin yüzde 57’si cayma hakkını kullanırken, kamu emekçilerinin yüzde 48’i sistemden çıktı.

http://gazetemanifesto.com/2017/08/02/emekciler-besten-patronlar-insanliktan-cikti-ekonomi-kotu-caymalar-zorlassin/