Emekçiler BES'ten, patronlar insanlıktan çıktı: Ekonomi kötü, caymalar zorlaşsın

Bireysel Emeklilik Sistemi adlı soygun sisteminden büyük çıkışlar patronları insanlıktan çıkardı.

Emekçiler BES'ten, patronlar insanlıktan çıktı: Ekonomi kötü, caymalar zorlaşsın

Çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) beklenenin üstünde çıkış oranlarının görülmesine öfkelenen özel sigorta patronları, insan onuruna aykırı ve ahlaksız tekliflerle kâr marjlarının kurtarmanın peşine düştü.

Sermayenin hizmetindeki AKP Hükümeti’nin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili yaptığı açıklamada, BES’teki cayma oranının beklentilerin çok üzerinde olduğunu söyleyerek yeni düzenleme sinyali vermişti.

Çıkışlar yüzde 60’ı aştı

6,3 milyon çalışanın dahil olduğu otomatik BES’te şu ana kadar 2,5 milyon kişi kalmış durumda. Otomatik BES’ten çıkış oranı ortalamada yüzde 60’ları aşarken, özel sektörde sistemden çıkış oranı yüzde 62, kamuda ise yüzde 49 oranında gerçekleşti.

Sistemden çıkışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinden hayli memnuniyetsiz olan sektör temsilcileri, çıkış oranını azaltmak için Hükümet’le birlikte gayriahlaki düzenlemelere gitmenin yolunu arayacak.

Patronlar dertli: Cayma süresi çok kısa!

Sektörün önemli oyuncularından biri olan Allianz Hayat ve Emeklilik’in Genel Müdürü Taylan Türkölmez, konu ile ilgili ‘teklif’ini anlattığı Business HT‘ye, cayma süresinin ertelenmesi gerektiğini kaydederken, sisteme girildikten sonra en az 6-8 ay gibi bir süre sistemden çıkışa izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Hali hazırda çalışanlar sisteme girişlerinden itibaren iki ay içinde cayma haklarını kullanabiliyor.

“45 yaş üstündekiler de girsin”

45 yaş altındaki çalışanların zorunlu olarak tabi tutulduğu sisteme, 45 yaş üzeri çalışanların da katılımlarının isteğe bağlı olarak sağlanmasını talep eden Türkölmez, bu yaşın üzerindeki çalışanların sisteme dahil edilmesinin de öneri paketinde tartışılan konulardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

Hemencecik çıkıyorlar!

Türkölmez, cayma oranında yıl sonu ulaşmayı bekledikleri rakama çok erken gelindiğini söylerken, sistemden çıkışın yüksek olma nedenlerini ise bunun için yapılması gereken işlemin fazla basit olmasına bağlıyor. Türkölmez’in aslolanın sektörün kârlılığı olduğunu açıkça ortaya koyan ifadeleri de dikkatlerden kaçmıyor:

“Sisteme kattığınız çalışanlar şirketlerin mobil uygulamaları, çağrı merkezleri ya da internet siteleri üzerinden cayma talebinde bulunarak çok kısa sürede sistemden çıkabiliyorlar. Zaten ekonomik olarak çok da kolay bir dönemden geçmiyoruz. Girildiği günün ertesi günü çıkma hakkı verildiğinde bu tip bir caymayla karşı karşıya kalıyoruz.”