El Kaideciler'in silahları Bulgaristan'dan

El Nusra Cephesi'ne gönderilen silahların Bulgaristan menşeli olduğu iddia ediliyor.

El Kaideciler'in silahları Bulgaristan'dan

El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin silahlarının bir Körfez ülkesi tarafından Bulgaristan’dan temin edildiği iddia ediliyor.

Yakın Doğu Haber (YDH) sitesi, Bulgaristan’dan yayın yapan Trud adlı haber sitesinin Suriye’deki silahlı gruplara gönderilen silahlara dair haberine yer verdi.

Suriye’deki silahlı gruplara gönderilen silahların bir Arap ülkesi tarafından Bulgaristan’dan temin edildiğini belirten Trud’un haberine göre, Bulgar yapımı silahlar taşıyan Marianne Danica adlı gemi, Burgaz limanından bir Ortadoğu ülkesine her ay düzenli olarak iki sefer yapıyor.

Tonlarca silah taşıyan Danimarka bandıralı Marianne Danica gemisinin 28 Mart’ta Burgaz limanından ayrılarak 6 Nisan’da Ortadoğu bölgesindeki limana yanaştığının belirtildiği haberde marinetraffic.com adlı sitedeki uydu verileri ve bilgilerin de bunu teyit ettiği ifade edildi.

Geminin “hazard a major” ifadesiyle resmi olarak tehlikeli madde taşıdığını ilan ettiğini belirten habere göre, “hazard a major” uluslararası taşımacılıkta silah ve patlayıcı madde taşıyan gemiler tarafından kullanılıyor.

Haberinde Bulgaristan’dan alınan bu silahların nakledilen Arap ülkesi için uygun olmadığını belirten Trud, bu ülkenin yalnızca Batılı ülkelerde üretilen silahları ve askeri teçhizatı kullandığını vurgulayarak ismini vermediği bu ülkenin Suriye ile diplomatik ilişkilere sahip olmayan bir Arap ülkesi olduğunu söylemekle yetiniyor.

Geçtiğimiz aralık ayında Doğu Halep’te el-Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’ne ait 9 silah deposunda tonlarca Bulgar yapımı silah ele geçirildiğinin belirtildiği haberde, Nusra’nın depolarında ele geçirilen bu silahların Bulgaristan’ın en büyük askeri endüstriyel kompleksi olan Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ) tarafından üretildiği bildirildi.