Ekmekte tehlike uyarısı: Kansere neden olabilir

Zirai ilaçların yanlış kullanımı nedeniyle ekmeğin insanlarda kanser riskini arttırdığı iddia edildi.

Ekmekte tehlike uyarısı: Kansere neden olabilir

Yılda yaklaşık 20 milyon tonluk buğday üretiminin yapıldığı Türkiye’de, üretimde kullanılan sıvı gübre ve tarım ilaçlarının fazla kullanılması nedeniyle tüketilen ekmeğin insanlarda kanser riskini arttırdığı iddia edildi.

İddiaya dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na denetimleri sıklaştırma çağrısı yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mutlaka denetimleri sıklaştırması gerektiğine dikkat çekti.

Hürriyet‘e konuşan Demirtaş, zirai ilaçların kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulunurken, yasal düzenlemelerin çok fazla dikkate alınmadığına dikkat çekti. Zirai ilaçların artık sadece yaş sebze ve meyvede değil, tahıllarda da kullanıldığını dile getiren Demirtaş, “Örneğin sıvı gübreler ve tarım ilaçları fazla kullanılırsa, bu tüketiciye hastalık olarak geri dönüyor. Çünkü buğday ekmeğe dönüşüyor ve Türkiye’de tüketilen ekmeğin miktarı belli. Bunun önüne geçilmezse vahim sonuçları olur. Ekmeğin fazla tüketilmesi bir süre sonra insanda kansere ve çeşitli hastalıklara neden olabilir” dedi.

“TİGEM’ler işlevsiz hale getirildi”

Bütün bu sorunların çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini belirten Hüseyin Demirtaş, “Yasal mevzuat var. Maalesef buna uyulmuyor. İyi tarım uygulaması yapılmalı. Çiftçi kayıt sistemi diye bir sistem var, üretimden pazarlamaya kadar ürün takip altında. Tabi rastgele ürün satışının engellenmesi için üretici birlikleri de önemli. Bir de geçmişte Türkiye’de üretim istasyonları vardı. TİGEM’lerin amacı çiftçiye tohumluk ve damızlık verebilmekti. Böylece verim yüksek olurdu. Ancak TİGEM’ler işlevsiz hale getirildi. Bunlar yeniden eski haline getirilmeli. Araştırma ve üretme istasyonları araştırmalar yapıyor, yeni yerli tohumlar ele ediyordu. Sağlığımız için bu istasyonların da eski haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.