EDOK Komutanı orgenerali 'don fanila' götürmüşler

EDOK eski Komutanı İyidil, darbeyi komutanı Kamil Başoğlu'nun eşinden öğrendiğini söyledi.

EDOK Komutanı orgenerali 'don fanila' götürmüşler

Isparta’daki 15 Temmuz darbe girişimi davasında tanık olarak dinlenen EDOK eski Komutanı İyidil, darbeyi komutanı Kamil Başoğlu’nun eşinden öğrendiğini söyledi. Darbecilerin emirlerine karşı çıktığını da iddia etti.

Isparta’da 742 Harp Okulu öğrencisinin darbe teşebbüsünde kullanılmak üzere Ankara’ya nakledilmesi girişimi davasında tanık olarak ifade veren tutuklu Korgeneral Metin İyidil, o gece yaşananları savcıya anlattı. Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimatla ifade veren EDOK Muhabere ve Muhabere Eğitim Destek Komutanı olan İyidil şöyle konuştu: “Komutanım Kamil Başoğlu’nun (KKK Eğitim ve Doktrin Komutanı) eşi Perihan Başoğlu olay gecesi evdeyken saat 22.44’de beni arayarak Başoğlu’nun don, fanila ile götürüldüğünü söyledi.

Sözcü’den Kamil Elibol‘un haberine göre İyidil sözlerine şöyle devam etti: Televizyondaki gelişmeleri görünce beni de götürürler diye evden sivil kıyafetli olarak çıkarak emekli Albay Levent Altuncu’nun yakındaki evine gittim. Öncelikle kendimi emniyete almak istiyordum. Saat 00.12’de Genelkurmay İstihbarat Başkanı İrfan Özsert ile telefonla konuştum. Kendisi o sırada Adana’daydı. FETÖ’cülerin darbeye teşebbüs ettiğini, Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Hasan Ercan Van’ın da darbeye kalkıştığını söyledi.”

“O hainlerin emri, uyma”

“Saat 00.27’de Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Metin Akkaya’yı resmi telefonundan aradım. Kendisine darbecilerin emrine uymamasını birliğine sahip çıkmasını söyledim. O da sıkıyönetim emri aldığını ve kendisinin sıkıyönetim komutanı olarak atandığını söyledi. ‘O emirlere kesinlikle uymayacaksın, o emir hainlerin emri’ dedim. Emri kimin imzaladığını sordum. Bana ‘görmedim galiba Salih Ulusoy imzalamış’ dedi. Bunun üzerine, ‘bana bak sen geri zekalı mısın böyle bir emri Salih Ulusoy’un imzalaması olur mu? Uymayacaksınız. Hiçbir personel dışarda olmayacak’ şeklinde emir verdim.”