Edebiyatın çınarına büyük saygısızlık!

Kastamonu Üniversitesi Senatosu, "Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu"nun adını değiştirme kararı aldı.

Edebiyatın çınarına büyük saygısızlık!

Edebiyatımızın çınarı, Hababam Sınıfı’nın yazarı, toplumcu gerçekçi şair ve yazar Rıfat Ilgaz’ın adının, ustanın doğduğu Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Meslek Yüksekokulu’ndan kaldırılması isteniyor.

Kastamonu Üniversitesi Senatosu, Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu’nun adını “Cide Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirme kararı aldı. Rıfat Ilgaz’ın adının kaldırılmasının, MYO Müdürlüğü tarafından talep edildiği öğrenildi. Bu değişikliği onayan üniversite senatosunun, aldığı kararı üst onay için YÖK’e gönderdiği ve Rıfat Ilgaz adının kaldırılıp kaldırılmamasında YÖK’ün vereceği kararın belirleyici olacağı kaydediliyor.

Rıfat Ilgaz’ın ismi 2007’de verilmişti

Üniversitenin kararına ilişkin Odatv‘ye konuşan Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz ise, “31 Senato üyesi imzalayıp YÖK’e göndermişler. Şu an orada bekliyor” dedi.

Rıfat Ilgaz’ın yazdığı “Halime Kaptan” isimli romanının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser”den biri olarak belirlendiğine dikkat çeken Aydın Ilgaz şöyle devam etti:

Bu kitap Cide’deki bir kadın kaptanın kahramanlıklarını anlatır. ‘Sarı Yazma’ romanı vardır, Cide’nin sembolü olmuştur. Ve ünlü bir sözü var; ‘Ne iyi etmiş de anam beni bu memlekette doğurmuş’ diye… Böyle bir insanın adının kaldırılması için, dışarıdan tayinle gelen bir müdür karar almış.”