Economist: Türkiye S-400 anlaşması nedeniyle cezalandırılabilir

İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımından NATO ülkelerinin duyduğu rahatsızlığı yazdı.

Economist: Türkiye S-400 anlaşması nedeniyle cezalandırılabilir

İngiltere’de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Türkiye’nin Moskova ile yaptığı S-400 füze savunma sistemi anlaşmasının Ankara’ya yaptırım olarak dönebileceğini iddia eden bir makale yayınladı.

Dergi, 2 milyar dolarlık anlaşmanın Türkiye’nin NATO üyesi olması nedeniyle yaptırıma maruz kalabileceğine işaret ederken, anlaşmayı “NATO’ya kötü bir şaka” olarak nitelendirdi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre,”Yolunu şaşırmış füzeler” başlıklı yazıda “Türkiye’nin resmi haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemiyle ilgili bir infografik yayınladı. Yaklaşık 400 km menzile sahip sistemin düşman jetlerini ve füzelerini vurma maharetleri öven grafikte, S-400’ün düşürebileceği uçaklar gösteriliyordu ve grafikteki her bir uçak Amerikan uçağıydı. Türkiye’nin müttefikleri, hükümet yanlısı basında çıkan buna benzer iğnelemelere alışkın. Ancak füze anlaşmasını giderek artan bir huzursuzlukla takip ediyorlar” ifadeleri kullanıldı.

“NATO ülkeleri rahatsız”

NATO’nun, Türkiye’nin füze alma kararıyla ilgili daha önce yaptığı, “Üye ülkeler istediği yerden askeri donanım alma özgürlüğü sahiptir” açıklamasını hatırlatan The Economist, buna rağmen Rusya’dan füze savunma sistemi alınmasının NATO’da giderek artan bir rahatsızlığa neden olduğuna dikkat çekti.

Makalede şu satırlara yer verildi:

“NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye’nin satın almayı gerçekleştirmesi durumunda bunun ‘bazı sonuçları’ olacağı uyarısında bulundu. 25 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rus füzelerinin Türkiye topraklarında bulunmasının, o ülke topraklarında olması muhtemel NATO uçakları için zorluk yaratacağını söyledi. Buna rağmen Türkiye Savunma Bakanı (Nurettin Canikli) 11 Kasım’daki açıklamasında satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu.”

“Türkiye cezalandırılabilir”

S-400 füze sisteminin, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ile çeliştiğine değinen The Economist, Washington yönetiminin Ekim ayında yaptığı, “Rusya’dan askeri ekipman alan ülkeler cezalandırılabilir” açıklamasını hatırlatarak Türkiye’nin de bu kapsamda olabileceğinin altını çizdi.

Derginin değindiği bir başka husus ise S-400 üretimi yapan firmanın ABD’nin kara listesine alınmış olması. Ülkelerin bu yaptırımlardan muaf tutulma başvurusunda bulunabileceğini ancak Türkiye’nin ABD ile son dönemlerde yaşadığı kriz ve kötü insan hakları karnesinin bu ihtimali zayıflattığını vurgulayan The Economist, “Erdoğan’ın Washington’daki şöhreti çok kötü” yorumunu yaptı. Haberde şu yoruma da yer verildi:

“Amerikalı yetkililer uzun zamandır Türkiye’ye, hava sahasını korumanın en iyi yolunun ABD yapımı Patriot füzeleri olduğunu söylüyor. Aslında Türk yetkililer de Patriot’un daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor. Ama fiyat konusunda tereddütleri var ve Amerika’nın füze teknolojisi hakkında Türkiye’ye Rusya’dan daha az bilgi vermesinden endişe ediyorlar.

“Ayrıca Erdoğan’ın Washington’daki şöhreti çok kötü. Olası bir (Partiot) satış anlaşmasının ABD Kongresi tarafından baltalanma ihtimalı var.”

“Görevi sarayı korumak olur”

Makalede sorgulanan bir diğer husus da, bazı uzmanların Erdoğan’ın anlaşma hakkında bu kadar hevesli olmasını ulusal güvenlikten öte, geçen yılki gibi bir darbe girişimine bağladıkları yorumları.

Makalede görüşüne yer verilen Atlantic Council düşünce kuruluşundan Aaron Stein’e göre, “Türkiye S-400 füzeleri alıyorsa, bir bataryanın Ankara’ya konuşlandırılması anlamlı” olur. Bu bataryanın ana görevi sarayı korumak olur.”