Dünyanın en büyük bakır madenindeki grev sona erdi

Şili'de bulunan dünyanın en büyük bakır madeni Escondida'daki grev sona erdi.

Dünyanın en büyük bakır madenindeki grev sona erdi

Şili’de bulunana ve dünyanın en büyük bakır madeni olduğu bilinen Escondida’da maden işçilerinin başlattığı grev 43. gününde sona erdi.

9 Şubat’ta başlayan ve 2 bin 500’den fazla işçinin katıldığı grev Şili tarihinin en uzun grevi olarak tarihe geçti.

İşçilerin maaşlarında yüzde 7’lik bir artış ve her işçi için 25 milyon Peso (yaklaşık 39.000 dolar) ikramiye istemiş, şirket yönetiminin ise zama karşı çıkarak sadece 8 milyon Peso ikramiye önermiş ve sonrasında işçiler tarafından grev kararı alınmıştı.

Madenin sahibi Avustralyalı BHP Billiton şirketiyle yapılan son görüşmede de anlaşma sağlanamayınca işçiler, yasadaki haklarını kullanarak mevcut iş sözleşmelerinin 18 ay daha geçerli olması kararıyla grevlerini sonlandırdılar.

İşçilerin örgütlü olduğu sendika tarafından Perşembe günü yapılan açıklama ile, dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’daki grev, işçilerin eski sözleşmelerini uzatmalarına izin veren yasal bir hüküm devreye girdikten sonra sona ereceği duyuruldu.

İşçiler, kararını Cuma günü hükümete sunacaklarını ve Cumartesi günü BHP Billiton Şirketi tarafından işletilen Escondida’da çalışmaya geri döneceklerini söyledi.

Sözleşme edilen 369. madde ile birlikte, işçilerin 18 ay boyunca önceki sözleşmelerine geri dönmelerini sağlayacak ve bundan sonra her iki taraf tekrar yeni bir anlaşmaya varmaya çalışacaktır.