Dünyanın en büyük bakır madeni Escondida'da grev!

Dünyanın en büyük bakır madeninde grev başladığı öğrenildi.

Dünyanın en büyük bakır madeni Escondida'da grev!

Şili’deki dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida işçilerinin bugün ücret artışı için büyük bir greve gittikleri öğrenildi. Şili’deki bakır madeni İngiliz-Avustralya ortaklığıyla kurulmuş olan BHP Billiton şirketine ait.

Escondida işçilerinin örgütlü olduğu sendikanın sözcüsü Carlos Allendes grev esnasında yaptığı açıklamada, birinci ekipteki işçilerin çalışmadığını, ikinci ekipteki işçilerin de onlara katılacağını ifade etti. Escondida’da çalışan 2500 işçinin yüzde 99,9 oranında greve onay verdiği ve grev kararının şirketin ana hissedarları ile haftalarca yapılan müzakereler sonrasında alındığı da Allendes tarafından söylendi.

Fotoğraf: Martin Bernetti / AFP

Şili’nin kuzeyinde bulunan bu bakır madeni yılda 927.000 tonluk bir üretim kapasitesine sahip ve bu dünyanın bakır ihtiyacının yüzde 5’ine denk düşüyor. Şirket ile işçiler arasında yürüyen sert müzakere sürecinden sonra, işçilerin direniş kararı aldığı ve Çarşamba gününden itibaren madendeki çeşitli makinaların çalışmasını durdurdukları ve işbaşı yapmadıkları da edinilen bilgiler arasında.
Escondida’daki maden işçileri haftanın yedi günü 12 saat çalışıyor ve bir hafta dinleniyorlar. Son süreçte işçilerin maaşlarında yüzde 7’lik bir artış ve her işçi için 25 milyon Peso (yaklaşık 39.000 dolar) ikramiye istedikleri, şirket yönetiminin ise zama karşı çıktığı ve sadece 8 milyon Peso ikramiye önerdiği öğrenildi.

Escondida