Dünyadan yedi büyük firma İstanbul uçuşlarını durdurdu

İstanbul’a uçuşunu durduran bayrak taşıyıcı havayolu şirketi sayısı yediye ulaştı.

Dünyadan yedi büyük firma İstanbul uçuşlarını durdurdu

Beşi Avrupa’dan ve ikisi Amerika’dan (Air Canada, Delta) olmak üzere yedi ‘bayrak taşıyıcı’ (devlet tarafından tercihli) havayolu şirketi son bir yılda İstanbul uçuşlarını durdurdu.

DÜNYA’dan İbrahim Ekinci‘nin haberine göre, Avrupa’dan Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian ve Amerika’dan Air Canada ile Delta havayolları şirketleri, bazıları alt markalarla (Air France, Mart 2018’den itibaren İstanbul uçuşlarını alt markası Joon ile yapacak) seferleri devam ettirseler de, uçuşlarını durdurması “olumsuz” bir gelişme olarak sektör çevrelerinde de dikkatle izleniyor. Türkiye’deki sektör çevreleri, marka ve güvenlik algısını temsil eden bayrak taşıyıcı şirketlerin uçuşlarını kesmesinin, özellikle seyahatlerinde konfor arayan ‘yüksek gelir’ grubunda Türkiye algısını olumsuz etkileyeceği yönünde endişe ediyor.

Yerli sektör temsilcileri ise, iptalleri ‘rekabet karşısında yenilgi’ye bağlıyor. Uçuş iptallerinde TÜROB Başkanı Timur Bayındır’a göre bu firmaların uçuşlarını iptal etmelerinin ana sebebi “Türkiye’ye talep düşüşü ve artan maliyetler karşısında THY’nin rekabet avantajı.” Pegasus CEO’su Mehmet Nane ise gelişmeyi ‘Türk taşımacıların başarısı’ olarak değerlendirdi. Nane, “İstanbul’a olan talebin düşmesi bir yana bu Türk taşıyıcılarının başarısıdır. Bizimle mücadele etme fırsatı kalmadı. Özellikle fiyat konusunda da Türk taşıyıcılar öne çıktı” dedi.