DOB Genel Müdürü görevinden alındı: "A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti"

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada önceki gün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevinden alındı.

DOB Genel Müdürü görevinden alındı:

2014 yılında yaklaşık yedi yıldır sürdürdüğü DOB Genel Müdürlüğü görevinden alınan Rengim Gökmen’in yerine getirilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hakkında çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatılan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, AKP aleyhinde mesajı sonrasında görevinden alındı.

Daha önce kurumda yaptığı tartışmalı icraatlarla gündeme gelen ve yıllardır sanatçılardan tepki gören Ada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kurum müdürlerine WhatsApp’tan gönderdiği mesajda, “A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez, mayo giymez! Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar! 16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman, sonuçlarını görüyoruz” dedi. Ada’nın gönderdiği bu mesaj sonrasında bakanlık Ada hakkında soruşturma başlattı.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu‘nun haberine göre, hakkında, ‘kurumu zarara uğrattığı’ gerekçesiyle 6 farklı soruşturma daha bulunan DOB Genel Müdürü Selman Ada için bir soruşturma da ‘giderayak’ kurum müdürlerine attığı ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ WhatsApp mesajı için de başlatıldı.

Ada, gönderdiği mesajda şunları kaydetti:

“Eşleriyle restoranda şarap içmezler”

“Günaydın. Bugün Cumhuriyetin 94’üncü yıldönümü. İçi boşaltılmış Cumhuriyetin bayramı olmaz. Ancak anma töreni olur. 80 darbesi ortaya Özal’ı ANAP’lı günleri çıkardı. Dünya kapitalizmine hızlı ve altyapısız entegre olduğumuz yıllardı. Arkasından ekonomik kâbuslar yaşandı. Enflasyonist dönem. Akabinde A ve K partisi çoğunluk iktidarı oldu. Daha öncesinde ülkeyi üst düzey bir azınlık yönetiyordu. A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez. Mayo giymez. Eşiyle restoranda şarap içmez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar.”

“Duruma razı olmak sanatçının duruşu değildir”

Ada, mesajında sözlerini şöyle sürdürdü:

“16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman. Sonuçları görüyoruz. Toplum, bu yapıya karşı çağdaş, ilerici bir alternatif yapı oluşturamadı. CHP de kasabalı kaldı. Kimi köhne MHP’li, kimi Türkübar solcusu. Kimi de Vatan Partili lokal ütopistler. Sanat kurumları büyük yaralar aldı. Konservatuvarlar kurutuldu. Kadrosuzluk esas oldu. Başrol oyuncuları temizlik işçisi ücretinin altına düştü. Zor bir dönem yaşamaktayız. Sabır ve çok çalışma dilerim. Değişim için çok çalışmak yeterlidir. Duruma razı olmak sanatçının duruşu değildir. Durumu toplum yararına değiştirmek sanatın ve sanatçının asli görevidir.”