Diyarbakır Başsavcılığı Tahir Elçi'yi "terörist" ilan etti

​Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin cenaze töreniyle ilgili paylaşım yapan bir kişiyle ilgili soruşturma başlattı. İddianamede Tahir Elçi’yle ilgili “Terör örgütü mensubu” ifadeleri yer aldı.

Diyarbakır Başsavcılığı Tahir Elçi'yi

​Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin cenaze töreniyle ilgili paylaşım yapan bir kişiyle ilgili soruşturma başlattı. İddianamede Tahir Elçi’yle ilgili “Terör örgütü mensubu” ifadeleri yer aldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Berat Baran isimli bir yurttaşın, Tahir Elçi’nin cenaze törenine ait sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, Baran’la ilgili “Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı”nı belirterek “Örgüt propagandası yapmak” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddiasıyla 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Savcılığın hazırladığı iddianamede, Baran hakkındaki soruşturmanın Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının kurumsal e-posta adresine gelen ihbarla başlatıldığı belirtildi. Baran’a ait olduğu ileri sürülen Facebook hesabında “özyönetim ilan edilen kentlerde” yaşanan yıkım, askeri operasyonlar ve insan hakları ihlallerine dair yapılan yorum ve paylaşılan fotoğraflar, Şırnak’ta öldürüldükten sonra zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik ve Diyarbakır Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi için yapılan paylaşımlar suçlama konusu oldu.

“‘Yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı”

Elçi’nin tabutunun bulunduğu fotoğrafın ekran görüntüsünü iddianameye suç delili olarak koyan savcı, Baran’ın paylaştığı fotoğraf için ise “Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı…” ifadelerini kullandı.

Baran’ın ifadesine yer verilen iddianamede, Baran, hesabın kendisine ait olduğunu, ancak suçlama konusu yapılan bazı paylaşımları kendisinin yapmadığını belirtti. Baran, Şırnak, Nusaybin ve Silvan ile ilgili yaptığı paylaşımları çatışmalarda zarar gören sivillere dikkat çekmek için yaptığını söyledi.

Savcı iddianamede, Baran’ın herkese açık sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda “Örgüt propagandası yaptığı”, “Ölen örgüt mensuplarını kahramanlaştırdığı”, “Örgütün amaç ve eylemlerini desteklediği, kamuoyu nezdinde övdüğü, meşru gösterdiği ve bunu sosyal medya üzerinde etkin bir şekilde yaptığını” ileri sürdü. Baran’ın “Örgütün şiddet, cebir ve tehdit yöntemlerini meşru gösterecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yaptığı” iddiasında bulunan savcı, Baran’ın “Örgüt propagandası yapmak” ve “Suç ve suçluyu övmek” suçlarını işlediğini ileri sürerek cezalandırılmasını istedi.