Diyanet'ten piyangodan sonra şimdi de ‘ahlaksız müzik’ fetvası

SMS ise boşanma ve piyango bileti fetvası ile tartışılan Diyanet, şimdi de "Ahlaksız Müzik" fetvası verdi.

Diyanet'ten piyangodan sonra şimdi de ‘ahlaksız müzik’ fetvası

SMS ise boşanma ve piyango bileti fetvası ile tartışılan Diyanet, şimdi de “Ahlaksız Müzik” fetvası verdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, “Dinimizde müzik dinlemek yasak değildir ancak ahlaksızlık ve harama sevk eden müzik dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan ve haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte dinen sakınca yoktur” dedi. ‘Ahlaksız ve haram müziğin’ ne olduğuna ise açıklık getirmedi. “Müziğin dindeki hükmü nedir?” sorusuna yanıt veren Yüksek Kurul şu görüşü paylaştı:

“İslam dini müzik konusunda ayrıntılı ve özel hüküm koymak yerine, genel ilke ve amaçları belirlemekle yetinmiştir. Buna göre İslam’ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur.

Kur’an ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır. Aksine, Resûlullah’ın (s.a.s.), ilke olarak müziğin caiz olduğuna işaret sayılabilecek nitelikte ifadelerinin bulunduğu bilinmektedir. Nitekim o, nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir. Yine bir bayram günü Hz. Âişe’nin yanında def çalıp türkü söyleyen iki cariyeye çıkışmak isteyenlere ‘Bırakın bu gün bayramdır’ diye uyarıda bulunmuştur.

Müzik yapmanın ve dinlemenin hükmünün ne olduğu konusu İslam bilginleri tarafından çokça tartışılmış, lehte ve aleyhte çok şey söylenmiştir. Tarafların ileri sürülen görüşleri, gerekçeleri ile birlikte değerlendirildiğinde müziğin mutlak anlamda yasaklanmadığı, aksine ilke olarak mubah kılındığı sonucuna ulaşılır”