Diyanet İşleri Başkanı: Dünyevileşme her yeri etkiliyor, camilerde cemaat azalmaya başladı

Yeni Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 'dünyevileşme'den şikayet ederek, daha fazla dinselleşme çağrısı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı: Dünyevileşme her yeri etkiliyor, camilerde cemaat azalmaya başladı

AKP gericiliğinin iktidarıyla birlikte görev ve sorumluluk alanı her yıl daha da arttırılan, tepki çeken ‘fetva’ları ile gündemden düşmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en tepedeki koltuğuna getirilen Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘dünyelişme’den şikayet etti, “Eskiden camiler dolup taşıyordu. Şimdi camilerde cemaat azalmaya başladı.” dedi.

Muş’a gelen Ali Erbaş, buradaki bir otelde düzenlenen “İl Buluşmaları” toplantısında yaptığı konuşmada, bugün İslam coğrafyasında yaşayanların ve insanlığın yaşadığı sorunların bulunduğunu belirtirken, sorunu kaynağının da ‘inancın zayıflaması’ olduğunu öne sürdü.

Bu sorunu Türkiye’nin bütün bölgelerinde yaşadıklarını söyleyen Erbaş sözlerine şöyle devam etti: “Çocukluğumdan itibaren İslam inancının en güçlü olduğu yerlerden biri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Bunu bu bölgelerde yaşayan büyüklerimizi ve insanları dinleyerek büyüdüm. Bu inancım devam ediyor ama bu dünyevileşme denilen kavramın bütün İslam aleminde meydana getirdiği bir inanç zayıflığı durumuyla da karşı karşıyayız. Her yeri etkiliyor. Doğu’yu da Batı’yı da etkiliyor. Sizler de müşahede etmişsinizdir ki geçmişteki gençler ve çocuklar, bugünün gençleri ve çocukları o aynı kıvamda değil. Eskiden camiler dolup taşıyordu. Şimdi camilerde cemaat azalmaya başladı. Eskiden imamlarımız yolda yürürken onları görenler ceket ve paltolarının düğmelerini ilikler, saygı gösterirler ve eğilirlerdi. Şimdi de imamlarımız, ‘Büyüklerimize ve hocalarımıza gösterilen o saygı ve itibar bize gösterilmiyor.’ diyor. Demek ki burada bir inanç zayıflığı var. İmamlarımıza bu sizin suçunuz diyorum.” 

“İmamlarımız, öğretmenlerimiz, medrese alimlerimiz…”

Ali Erbaş konuyla ilgili sözlerinin devamında, daha fazla dinselleşme çağrısı yaptı. Erbaş, sözlerinde çağrı yaptığı kesimler arasında tarikat okulları için kullanılan ‘medrese’ye de yer verirken, “İmamlarımız, kanaat önderlerimiz medrese alimlerimiz, öğretmenlerimiz ve yetkililerimiz, herkes el ele verecek, el birliği yapacak. Gençlerimize ve çocuklarımıza İslam’ı en güzel şekilde öğretmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.