Diyanet dalga mı geçiyor?: “Henüz nikâh kıyma yetkisi yok”

Diyanet İşleri Başkanlığı müftülere nikâh kıyma yetkisi veren yasa değişikliği ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Diyanet dalga mı geçiyor?: “Henüz nikâh kıyma yetkisi yok”

Kamuoyunda tartışılan ve Cumhurbaşkanı’nın “isteseniz de, istemeseniz de gelecek” diyerek savunduğu müftülere nikâh kıyma yetkisi veren yasa değişikliği ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ’ndan yazılı bir açıklama geldi. Yapılan yazılı açıklamada “henüz bu yetki verilmedi” denirken, yazılı açıklamanın sonunda “gerekli düzenleme yapıldıktan sonra bu yetki kullanılacak” denilerek adeta “dalga” geçildi.

“Yetkilendirme henüz gerçekleşmedi”

DİB tarafından yazılı açıklamada şunlar söylendi:

“Bu itibarla İçişleri Bakanlığı tarafından müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikâh kıyılması mümkün bulunmamaktadır. Yetkilendirme işlemleri konusunda başkanlık tarafından müftülüklerimize ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Başkanlığımızdan gelecek bilgilendirme sonrasında müftülüklerimiz resmi nikâh işlemlerine başlayacaklardır. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile müşterek eğitim programı çalışması, uygulamalar konusunda kılavuz el kitabı hazırlanması planlanmaktadır.”

Yasa değişikliği ikili hukukun önünü açacak

Kamuoyunda yoğun bir biçimde tartışılan yasa değişikliğiyle müftülere 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında evlendirme memurluğu yetkisi verildi. DİB açıklamayı medyada çıkan “ilk resmi müftü nikâhı” haberleri üzerine yaparken, yurttaşların ciddi bir çoğunluğu yasaya karşı çıkıyor.

Hukukçular, yasa değişikliğinin Medeni Kanun’la gelen hakların budanmasının ve ikili hukukun önünü açmasının ilk adımı olduğu şeklinde yorumluyor. Kadın örgütleri de yasaya karşı çıkarken, Erdoğan “isteseniz de istemeseniz de bu yasa çıkacak” şeklinde cevap vermişti.