Diyanet anayasanın üzerinde tepiniyor: 'Tarikatlar ve Cemaatler Buluşması'

Yılbaşı kutlamalarını 'gayrimeşru' ilan eden Diyanet İşleri, tarikat ve cemaatlerle 'buluşma' düzenliyor.

Diyanet anayasanın üzerinde tepiniyor: 'Tarikatlar ve Cemaatler Buluşması'

Yılbaşı kutlamalarını ‘gayrimeşru’ ilan ettiği Cuma hutbesiyle büyük tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, halen geçerli olan anayasada varlıkları yasaklanmış olan tarikat ve cemaatlerle ‘buluşma’ düzenliyor.

AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak‘ta yer alan habere göre, Türkiye’de faaliyet gösteren 30’dan fazla cemaat ve tarikatle görüşen Diyanet, bu yasadışı yapılara çalışmalarında uymaları için bir de 5 ayrı ilke ‘öneri’sinde bulundu.

Çalışma kapsamında Din İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz ve İSAM Başkanı Raşit Küçük’ten oluşan 3 kişilik ekip, cemaat ve tarikat liderleriyle ön görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin periyodik olarak devam ettiği belirtiliyor.

32 grupla görüşüldü

Diyanet’in şimdiye kadar görüştüğü tarikat ve cemaatler şöyle: Risale-i Nur Cemati: Yazıcılar Grubu (Hayrat Vakfı), Nesil Grubu, ‘Okuyucular’ olarak bilinen Kurdoğlu Grubu, Hizmet Vakfı Grubu, Meşveret Grubu, Med-Zehra Grubu, Zehra Grubu, İhlas Nur Grubu, Arslanbey Eğitim ve Kültür Vakfı, S. Hilmi Tunahan Cemaati, Mustazaflar Cemiyeti, İhvan Cemaati, Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), İlim Yayma Cemiyeti, Cerrahi Tekkesi ve Kubbealtı Grubu; Nakşibendi Tarikatı: İskender Paşa Cemaati, İsmailağa Cemaati, Menzil Cemaati, Norşin’de Şeyh Nurettin Mutlu, Şeyh Abdülkerim Çevik ile Şeyh Alamuddin, Şanlıurfa’da Şeyh İzettin Aksan, Erzincan’da Şeyh Muhammed Nayır, Süleyman Efendi cemaati, Mustazaflar Cemiyeti, İhvan Cemaati, Ensar Vakfı, Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), İlim Yayma Cemiyeti, Cerrahi Tekkesi ve Kubbealtı Grubu.

İşte Diyanet’in önerdiği ‘ilke’ler:

Gerçekleştirilen buluşmalarda Diyanet’in cemaat ve tarikatlardan istediği 5 ‘ilke’ belirlendi. Belirlenen ilkeler şöyle:

-tekfire etmeyeceksin,

-ötekileştirmeyeceksin,

-İslam’dan ayrılmayacaksın,

-şahıscı olmayacaksın,

-şiddete karşı duracaksın.