AKP'den Trump'ın danışmanına 'radikal islam' yanıtı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon (HR) McMaster'ın Türkiye ve Katar'ın radikal islamın "yeni sponsorları" olduğunu iddiasına Dışişleri'nden yanıt geldi.

AKP'den Trump'ın danışmanına 'radikal islam' yanıtı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon (HR) McMaster, Türkiye ve Katar’ın radikal islamın “yeni sponsorları” olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaya Dışişleri’nden yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Bu iddialar hayret verici, temelsiz ve kabul edilemez niteliktedir’ ifadeleri  kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’ın, bir düşünce kuruluşu tarafından dün (12 Aralık) Vaşington’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada ülkemizi ve hükümetimizi hedef alan ifadelerde bulunduğu üzüntüyle öğrenilmiştir.

Ülkemizin terörizm ve radikalizmin her boyutuyla nasıl bir mücadele verdiğini en iyi bilmesi gereken bir makamda bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın gerçeklikle bağlantısı olmayan iddiaları hayret verici, temelsiz ve kabul edilemez niteliktedir.

Dost ve müttefik olarak görmeye devam ettiğimiz ABD’nin ülkemize aynı yaklaşımı sergilemesini ve her ne sıfat altında olursa olsun YPG gibi terör örgütlerine desteği bırakarak, geleneksel müttefiklik ilişkilerimiz ve uluslararası meşruiyete uygun şekilde ülkemizin kararlılıkla sürdürdüğü terörizm ve radikalizmle mücadelesine daha somut ve etkin destek vermesini beklemekteyiz.”

Ne demişti?

Washington’da Policy Exchange’in düzenlediği bir programa katılan McMaster, ABD çıkarlarına yönelik olarak üç küresel tehdit bulunduğunu ve bunların ikisinin Orta Doğu’da olduğunu söylemişti. McMaster, ABD’ye yönelik küresel tehditler arasında, ‘revizyonist güçler’ olarak nitelendirdiği Çin ve Rusya ile ‘terörü desteklemek, toplu katliama yönelik silahların peşinden gitmek’le suçladığı İran ve KDHC’yi sayarken, üçüncü tehdidin de cihatçı radikal gruplar olduğunu belirtmişti.

“Radikal İslamcı ideoloji açık bir şekilde tüm medeni insanlara yönelik büyük bir tehdit” diyen McMaster, Suudi Arabistan’ın yıllar önce bazı terör örgütlerini desteklediğine referans verse de, günümüz için ana destekçilerin Katar ve Türkiye olduğunu savundu ve “(Destek) Su anda çoğunlukla Katar’dan ve Türkiye’den geliyor” demişti.