Dışişleri Bakanı açıklamıştı: Trump’ın “YPG’ye artık silah yok” sözü doğrulanmadı

ABD Başkanı Donald Trump, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanı açıklamıştı: Trump’ın “YPG’ye artık silah yok” sözü doğrulanmadı

ABD Başkanı Donald Trump, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Trump, YPG’ye silah saçmalığına son vereceğini söyledi” iddiasında bulundu. Ancak ne Cumhurbaşkanlığı’nın ne de Beyaz Saray’ın açıklamalarında bu iddia doğrulandı. AP ise dalga geçerek “ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları hazırlıksız yakalandı” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, dün öğle saatlerinde sürpriz bir biçimde Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

“Trump, YPG’ye silah saçmalığına son vereceğini söyledi”

Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında Trump’ın “YPG’ye silah verilmemesini” taahhüt ettiğini öne sürdü:

Bizim ABD ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan birisi ise, ‘FETÖ’ ve diğer konuların yanında, ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha Sayın Trump’a iletmiştir.

Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Konuşmanın ileriki aşamalarında bir kere daha, kapatmadan önce bu sözünü teyit etmiştir. Net bir şekilde generallere ve Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’e talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump Sayın Cumhurbaşkanımıza net ifadelerle söylemiştir.

Elbette biz bu ifadelerinden memnuniyet duyduk. Bunu uygulamada da tabi ki görmek istiyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Çavuşoğlu’nu doğrulamadı

Cumhurbaşkanlığı’ndan gece yarısında doğru yapılan açıklamada ise Çavuşoğlu’nun iddiasına ilişkin bir ifade yer almadı.

Açıklamada Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuların ele alındığı, Suriye krizi ve bölgesel konularda fikir teatisinde bulunulduğu, Erdoğan’ın Soçi Zirvesi’ne dair bilgi paylaştığı ve iki liderin IŞİD, PKK, FETÖ ve benzeri örgütlere karşı ortak mücadele konusunda mutabık olduğu belirtildi.

Beyaz Saray da doğrulamadı

Beyaz Saray, görüşmenin içeriğine dair yaklaşık 8 saat sonra yazılı bir açıklama yayımladı.

Amerika’nın Sesi’nin aktarımına göre; görüşmede terörle mücadele, bölgesel istikrar, insani krizin bitirilmesi, Suriyelilerin dönüşü gibi konular konuşulduğunu belirten Beyaz Saray, Trump’ın ayrıca Rakka savaşı tamamlandığı için ABD’nin Suriye’deki ortaklarına sağlanan askeri desteğinde düzenlemelere gidileceği konusunda Erdoğan’a bilgi verdiğini ifade etti.

Açıklamada, Çavuşoğlu’nun ileri sürdüğü üzere, Trump’ın artık YPG’ye silah verilmeyeceği yönünde herhangi bir sözü yer almadı.

AP’de dalga geçti: “ABD, Çavuşoğlu’na hazırlıksız yakalandı”

AP haber ajansı ise Çavuşoğlu’nun açıklamasının Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nı hazırlıksız yakaladığı yorumu yapıldı.

AP, ABD’nin Suriyeli Kürtleri silahlandırma konusundaki politikasında yapılacak değişikliklerden normalde haberi olması gereken bu iki kurumdan yetkililerin, herhangi bir değişiklikten haberlerinin olmadığını söylediklerini aktardı. Yetkililerin isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştuğu belirtildi.