Direnişteki cam işçileri İstanbul'a yürüyüş öncesi konuştu: "Sesimizi duyurmak istiyoruz"

Haksız şekilde işten atıldıkları için İstanbul'a yürüyüş kararlı alan cam işçileri gazetemize konuşararak kararlılıklarını bildirdi.

Direnişteki cam işçileri İstanbul'a yürüyüş öncesi konuştu:

Şişecam Grubu’na bağlı Kırklareli Cam fabrikasından 4 Ekim’de ‘istihdam fazlalığı” bahanesiyle işlerine son verilen cam işçilerinin direnişi yarın Lüleburgaz’dan İstanbul’a düzenleyecekleri ‘İŞ, AŞ, ADALET YÜRÜYÜŞÜ’yle devam edecek.

Yürüyüşe 1 gün kala Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Şişecam patronunun haksız şekilde işten attığı 90 işçi ile görüşüp Eskişehir’deki fabrikada çalışmak isteyenlerin 1 Kasım itibariyle işbaşı yapabileceği ve bu konuda sendika ile Şişecam yönetimi arasında anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Ancak bunun üzerine Camda Sınıf Tavrı aracılığıyla açıklama yapan cam işçileri, varılan ‘anlaşma’yla ilgili kendileriye herhangi bir şekilde görüşülmediğini belirterek, Trakya bölgesi dışında bulunan fabrikalarda çalıştırma teklifini kabul etmeyeceklerini bildirdi.

İşlerine ve işyerlerine dönme mücadelelerinde kararlı olduğunu bildiren cam işçileri, “20 Ekim Cuma günü eşlerimiz çoçuklarımız ve bize destek olan kamuoyuyla birlikte başlatacağımız Lüleburgazdan İstanbula’a İş, Aş, Adalet yürüyüşü ile mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz.” açıklaması yaptı.

Öte yandan İstanbul Tuzla’daki genel müdürlüğe yürüyüş öncesi işçiler Manifesto‘ya açıklamalarda bulundu.

“Sesimizi duyurmak istiyoruz”

Kırklareli Cam fabrikasında çalışırken işten atılan bir işçi yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:

“İşten çıkarmalar başladığında sendika genel başkanımızın açıklamaları oldu. ‘Rapor alan kişiler var onlar gidiyor’ diye. Kamuoyuna da böyle lanse edildi zaten. Ancak çıkışlar başladığında gördük ki raporu olanlar değil genel başkana muhalif olan kesim gitti. Haksız yere işten atıldığımız için bu noktaya geldik. Biz sadece işimize dönmek amaçlı, ekmek mücadelesi için verdiğimiz için sesimizi duyurmak istiyoruz.”

Direnişlerine halktan ve sanatçılardan büyük destek geldiğini belirten işçi, yürüyüşte de destek beklediklerini söyledi.

“Başkanlığı garantilemek için bizi işten çıkardı”

Bir başka işçi ise “Bizim başımızda bir Bilal Başkan var, Kristal-İş Sendikası Başkanı. İşten çıkarılan 90 arkadaştan 70’i Bilal’e muhalif olanlar. Hepimiz raporluyuz diye yansıtıldık ama kesinlikle öyle birşey yok. Bilal başkan gelecek seçimde sendika başkanlığını garantilemek için bizleri işten çıkarmıştır. 4 fabrika kapandı. Topkapı, Teknik Cam, Paşabahçe ve Mersin olmak üzere. Bundan 6 ay önce Mersin’de ve Paşabahçe’de çalışanlar Lüleburgaz’a nakil oldu. Bizler Kristal-İş tarihinde 4 fabrikaya aynı anda ev sahipliği yapmış Trakya cam işçileriyiz.”  dedi.

“90 kişi sendika başkanına ağır geldik galiba.” diyen işçi, “90 kişiyi döndürmemekte kararlılar. Bizler dönmekte kararlıyız. Bu eylem ülkede etkili olmuştur.” derken, Cuma sabahı Lüleburgaz’dan İstanbul’a aileleri ve halk ile yürüyeceklerini bildirdi.

“90 Trakyalı İstanbul’a geliyor, inancımız tam”

Gazetemize konuşan üçüncü işçi ise sendika genel başkanının direnişlerini sürdürdükleri alana hiç gelmediğine dikkat çekti. Başkanın yalnızca geçtiğimiz hafta Lüleburgaz’da Kongre Meydanı’nda düzenlenen kitlesel mitinge gelip konuştuğunu söyleyen işçi, “Mitingden 1 gün sonra bütün işten çıkarılan arkadaşları toplayacağını, bu konu hakkında önerilerimizi dinleyeceğini birlikte çözüm üreteceğini söyledi. Gelmedi. Dolaylı yoldan şube başkanı aracılığıyla görüştük. Ancak önerilerimiz yukarıda kabul edilmedi.” ifadelerini kullandı.

Patron ve sendika yönetiminin Eskişehir’deki fabrikaya gönderme ‘çözüm’ü karşısında işçi, “Hepimizin ekonomik koşulları belli. Bizler öyle 3-4 bin lira maaş alan insanlar değiliz gidip Eskişehir’e yerleşecek. Aldığımız maaşla ne fatura ödeyebiliriz ne kira ödeyebiliriz.” diyerek tepkisini gösterdi.

Ayın 20’si itibariyle akşam saatlerinde iş akitlerinin feshedileceğini kaydeden işçi, yarınki yürüyüş kararlarına ilişkin, “Ne olursa olsun inancımız tamdır. Çok fazla destek de gördük. Yarın sabah 8’de toplanıp halkımızın da desteğiyle, eşlerimizin ailelerimizin de desteğiyle yürüyüşe başlayacağız. Bizim davamız ekmek davası. 90 Trakyalı İstanbul’a geliyor.” diye konuştu.