Davutoğlu güldürdü: AK Parti'nin dokusu FETÖ'ye yabancı...

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'başkanlık sistemi'ni getirecek Anayasa değişiklik teklifi ve 'FETÖ' ile mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu güldürdü: AK Parti'nin dokusu FETÖ'ye yabancı...

AKP Milletvekili ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘başkanlık sistemi’ni getirecek Anayasa değişiklik teklifi ve ‘FETÖ’ ile mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak‘a konuşan Davutoğlu, bugün ikinci tur görüşmelerine başlanacak anayasa değişiklik teklifiyle ilgili, değerlendirme ve kaygılarını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a ilettiğini söylerken, oylamalarda AKP’de fire olmayacağını öne sürdü.

Davutoğlu, darbe girişiminin ardından hızlanan ‘FETÖ’ operasyonlarının siyasi ayağıyla ilgili AKP içerisine yönelik operasyon tartışmalarına da, “AK Parti’nin ana dokusu, bünyesi bu yapıya uzak, yabancı” diyerek karşı çıktı.

Ahmet Davutoğlu, kardeşlerinden birinin de ‘FETÖ’ soruşturmasında gözaltına alındığı ve bırakıldığı iddiasını da “yalan ve uydurma” diyerek yanıtladı.

Davutoğlu’nun açıklamalarının ilgili kısımları şöyle:

Fire mesajı: Bizi CHP ile karıştırmasınlar

Bazı CHP’lilerin AK Parti’de fire olacağına dair iddiaları var ama…

Bizi CHP ile, başka partilerle karıştırmasınlar. Eskiden isimlerle, kanaatlerle anılan fraksiyonlar, gruplar, hizipler olurdu. AK Parti’de bunlar olmaz. Biz AK Parti’de hizipleşmeye, fraksiyona izin vermeyiz. AK Parti’nin bütünlüğü mutlak surette bu anlamda inşallah ikinci tur oylamalara da yansıyacaktır. Bu ülkede, nihai karar verici millettir. Vesayete karşı yürüttüğümüz mücadelelerde hep bu ilke çerçevesinde hareket ettik. Bugün de, aynı nokta geçerlidir. Bu anayasa değişiklik teklifi de mutlak surette milletin önüne konulmalı, kararı milletimizin vermesi sağlanmalıdır. Milletimiz bütün görüşleri değerlendirecek ve engin basiretiyle doğru kararı verecektir.

AKP’nin dokusu ‘FETÖ’ye yabancıymış

Bu kritik süreçte FETÖ ile mücadelede de AK Parti içinde farklı görüşler varmış gibi iddialar ortaya atılıyor. Partide genel yaklaşımı nasıl görüyorsunuz?

FETÖ ile mücadele konusunda, elimizden gelen gayreti gösterdik. Bazı çevreler, AK Parti içinde bir ihtilaf çıkarabilmek düşüncesiyle, bu tür tartışmaları AK Parti içerisine sıçratmak istediler. Ama AK Parti’nin ana dokusu, bünyesi bu yapıya uzaktı, yabancıydı. Bu konuda hiçbir nakısa AK Parti bünyesinde söz konusu olmadı. AK Parti’ye yansıtmak isteyenler her türlü iftirayı, tezviratı yapmak istediler. Bu mücadeleyi en güçlü sürdürmüş olanlara dönük de bir takım operatif, manipülatif haberler yaymaya devam ettiler.

Kardeşinin gözaltına alındığı iddiası

FETÖ’yle mücadele konusunda özellikle 15 Temmuz’dan sonra sizinle ilgili de farklı haberler gördük. Kardeşinizin gözaltına alındığı gibi. Ne diyorsunuz bu iddialara?

Benim altı kız kardeşim var, hamdolsun hepsi birbirinden kıymetlidir. Ama bir erkek kardeşim yok. Olmayan bir kardeşim üzerinden olmayan bir haberi ürettiler. Bu yalan ve uydurma haberleri kasıtlı, planlı bir şekilde üreten ve bunlardan medet umanların kim olduğunu, neyi amaçladığını ben gayet iyi biliyorum. Kamuoyunun da bu konuda doğru bir kanaate sahip olduğunu düşünüyorum.

Başkanlık teklifi: Kaygılarımı ilettim

Bu görüşlerinizi (Anayasa değişikliği ile ilgili) parti içinde de ifade ettiniz mi Sayın Başbakan’la değerlendirdiniz mi?

Mevcut değişiklik teklifinin usul ve içeriğiyle ilgili görüş, değerlendirme ve kaygılarımı, Anayasa Komisyonu öncesinde, hem Sayın Cumhurbaşkanına, hem Sayın Başbakana detaylı olarak aktardım. Sayın Cumhurbaşkanımıza ayrıca bütün maddelerle ilgili ve anayasanın bütünüyle ilgili kanaatlerimi ihtiva eden uzun detaylı bir metin takdim ettim. Özellikle kronikleşen sorunlarımızın çözümü açısından elzem olan siyasetin güçlendirilmesi, toplumsal eğilimlerin bütün çoğulculuğu içinde yansıdığı Meclis’in etkin ve güçlü kılınması ve Meclis ile Cumhurbaşkanlığı’nın daha verimli ve uyumlu çalışması için atılması gerektiğini düşündüğüm adımları açık ve ayrıntılı bir şekilde Cumhurbaşkanımıza ilettim.