Cumhuriyet'e operasyon yapan 'FETÖ' şüphelisi savcı kendi imzasını tanımadı

Cumhuriyet'e operasyon yapan 'FETÖ' şüphelisi İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam duruşmadaki ilginç cevapları dikkat çekti.

Cumhuriyet'e operasyon yapan 'FETÖ' şüphelisi savcı kendi imzasını tanımadı

Cumhuriyet gazetesinin 10 yönetici ve yazarının tutuklandığı soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam’ın ‘FETÖ’ şüphelisi olarak “Selam Tevhid’de Kumpas” davasında yargılandığı ortaya çıkmıştı.

İnam, ilk kez katıldığı duruşmada suçlandığı teknik takip kararındaki imzanın “kendisine ait olup olmadığını bilmediğini” savundu. İnam, kız kardeşinin ‘FETÖ’ bağlantılı dershanede öğretmenlik yapmasına ilişkin soruya da “Bilmiyorum” karşılığını verdi.

İstanbul’da Selam Tevhid soruşturmasında aralarında siyasetçi, kamu görevlisi, işadamı ve gazetecilerin bulunduğu binlerce kişi hakkında usulsüz telefon dinleme kararına imza attıkları gerekçesiyle 54 hâkim ve savcı, Yargıtay’da yargılanıyordu.

Cumhuriyet‘te yer alan habere göre, davanın 4. duruşmasına, tutuklu sanıklar ile avukatları ve çok sayıda müşteki katıldı. Davanın firari sanıklarından 28 Ocak 2016’da Yalova’da yakalanan Şike ve Odatv davalarının eski hâkimi Mehmet Ekinci ile davanın tutuksuz sanıklarından Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerine yönelik hukuksuz soruşturmayı yürüten Savcı Murat İnam ve emekli Savcı Mustafa Çavuşoğlu katıldı.

“Benziyor ama sürekli attığım bir imza değil”

Duruşmada savunma yapan İnam, hakkındaki suçlamaları reddederek savunmasını yazılı olarak mahkemeye sundu. İnam, Başkan Mehmet Öztunç’un sorularını da yanıtladı. Suçlamalara konu teknik takip ve izlemeyle ilgili ilk kararı havale ettiğinin belirtilmesi üzerine İnam, “Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı iken, görevli savcının yerinde olmaması nedeniyle havale evrakı bana imzalattırılmış. İmza benim imzama benzemekle birlikte sürekli attığım bir imza değil. Bilirkişi incelemesiyle netlik kazanmasını istiyorum” dedi.

Kardeşini bilemedi

Kız kardeşinin ‘FETÖ’ bağlantılı olduğu ileri sürülen dershanede görev yaptığı iddiası sorulan İnam, “Bilmiyorum, 2014 Şubat ayından önce bazı dershanelerde öğretmen olarak görev yaptığını biliyorum” diye konuştu. Yurt dışı bağlantılı telefon görüşmelerine ilişkin sorular üzerine de iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunan İnam, numaraların tekrar incelenmesini talep etti.

İnam, görüştüğü iddia edilen ‘FETÖ’ şüphelisi Hüseyin Avcı’nın Gümrük Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu, K.Ö’nün ise Çağlayan Adliyesi Sosyal İşler Müdürlüğü görevini yürüttüğünü anlattı. ‘FETÖ’ üyeliğinden hakkında soruşturma yürütülen K.Ö’ye ilişkin takipsizlik kararı verildiğini bildiren İnam, yaptığı iddia edilen diğer telefon görüşmelerinin kendisine ait olmadığını, konuştuğu kişilerin başkalarıyla yaptığı görüşmelerin iddianameye suç unsuru olarak konulduğunu savundu.

“Olabilir, olmayabilir”

Savunmasının ardından İnam’a, 2013 yılında izleme talepli yazıya attığı imza gösterildi. İnam, “Benim imzama benziyor ama olmayabilir” diyerek beraatını ve duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. İnam, bir başka soru üzerine, görev yaptığı dönemde bir savcıya günde 50-150 arası dinleme ve izleme takip evrakı geldiğini tahmin ettiğini dile getirdi.