Cumhuriyet Davası: Kadri Gürsel'e tahliye!

Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın üçüncü duruşmasında Kadri Gürsel tahliye edilirken diğer davalıların tutukluğu devam etti.

Cumhuriyet Davası: Kadri Gürsel'e tahliye!

SON GELİŞME: Kadri Gürsel tahliye edildi. Diğer davalılar ise tutuklu yargılanmaya devam edecek. Bir sonraki celse 31 Ekim’e ertelendi.

Tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın üçüncü duruşmasında savcı geçen duruşmada olduğu gibi aynı mütaalayı tekrar etti ve “delillerin toplanamaması” ve de “kuvvetli suç şüphesi” ile davalıların tutukluluğun devamını talep etti.

Savcının talebinin ardından konuşan Kadri Gürsel, “Tanıklar ifadelerinde benden bahsetmedi. Benimle ilgili soru sorulmadı. Delil karartma tutukluluğuma gerekçe olamaz. Cumhuriyet gazetesindeki 34 günlük danışmanlık görevim kriminalize edilemez. Beni daha fazla hapiste tutmak için gerekçe yok” derken Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Emre İper ise “Bir talebimiz yok” dediler.

“ELLERİNE PRANGA DA VURUN!”

Söz alan gazete avukatı Tora Pekin: “Altı aydır incelemeyen bir telefon söz konusu. İncelenemeyen bir telefonun cezasını Emre İper ve ailesi çeksin, öyle mi? Tutukluluğun devamı gerekçesini somutlaştırmak durumundasınız. Talebim tahliyeden öte, adil yargılama” derken, Kadri Gürsel’in avukatı Köksal Bayraktar: “Zelyut’u dinlediniz tanıklık yapmadı, yorum yaptı. Alev Coşkun da yorum yaptı. 5 yıl önceki mahkeme onları dinlemezdi. Delilleri toplamak sizin sorumluluğunuz. Biz çocuk muyuz? Hiç 330 gün dört duvar arasında kaldınız mı? Yalvararak soruyorum; bu değerli gazetecilerin hangi fiilleri örgütlere yardım sayılmıştır? Bunun ispatlanması lazım. Zindana atmak istiyorsanız, ayaklarına ellerine pranga da vurun. Bu eziyet bitsin. Kiminle mücadele ediyoruz? Ben hukukun içinde mücadele etmek istiyorum. Bu davada hukukun üstünlüğü söz konusu ise müvekkilimin ve diğerlerinin de tahliyelerini talep ediyorum” dedi.

Mahkeme Başkanı, Bayraktar’a “Bizim insan sevgimizi buradaki sanıkları sevip sevmemizle ölçemezsiniz. Mahkeme heyetine hukuk öğretmek göreviniz değil. Bizim sizin vereceğiniz derse ihtiyacımız yok! ” deyince salondan itirazlar yükseldi ve gerginlik yaşandı. Başkan’ın konuşmanın ilerleyen bölümlerinde “İddianamede bazı problemler var mı? Var!” demesi dikkat çekti.

YANDAŞ GAZETELERDEN ERKEN TWEET

Bu sırada yandaş Akşam ve Star gazetelerinin karar okunmadan “tutukluluk halinin devamına karar verildi” şeklinde tweet atması dikkat çekti. Mahkemede bu konunun dile getirilmesi üzerine Heyet Başkanı tweetleri görmek istedi. Star ve Akşam gazetelerine suç duyurusunda bulunulabileceğini ifade eden hukukçu, cevabında son günlerin içi boş popüler terimi “adamlığı” da es geçmedi ve “Haber hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Eğer haberi aldıysa ve söylemezse adamlıkla ilgisi olmadığını düşünüyorum” dedi. Ahmet Şık ise “Birileri belge sızdırıyor. Ben bu filmi gördüm” diye karşılık verdi.

Davanın kararı açıklanırken Makeme Başkanı: “Star ve Akşam’daki hadise işgüzarlık, basın bürosuna suç duyurusunda bulunduk” dedi ve Kadri Gürsel’e tahliye, diğer davalıların tutukluluğuna devam kararı verdi.

22.30’da salona dönen heyet davayı 31 Ekim’e erteledi…